Haos oko identiteta napadača: Mašrapov potpuno pogrešno optužen?

List "Dejli" na engleskom jeziku prenio je riječi eksperta za borbu protiv terorizma Abdulaha Agara da način na koji je napadač djelovao pokazuje da je "on apsolutno ubica i da je vjerovatno ubijao i ranije", prenosi AP
1 komentar(a)
Iake Mašrapov, Foto: Screenshot (YouTube)
Iake Mašrapov, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.01.2017. 14:11h

Turski mediji su čovjeka koji je izveo krvavi napad na istanbulski noćni klub u kojem je poginulo 39 osoba identifikovali kao 28-godišnjeg Iakea Mašrapova, militanta Islamske države iz Kirgistana, ali potpuno kontradiktorne informacije trenutno kruže javnošću.

Turci navode da je Mašrapov doletio iz rodne zemlje u Tursku 20. novembra, a sa sobom je doveo ženu i dvoje djece. Potom su preko Ankare došli u Konju u centralnoj Turskoj gdje su unajmili stan za 1100 turskih lira (oko 300 eura). Mašrapov je kazao supruzi da putuju u Konju u potrazi za poslom.

Iz Konje je 29. decembra otputovao za Istanbul, a napadačeva supruga, koju je ispitala turska policija, tvrdi kako je za pucnjavu čula tek kada se vijest pojavila na televiziji i kako nije imala pojma da je njezin suprug simpatizer Islamske države.

Kada je policija objavila fotografije sumnjivca, njegovi susjedi iz Konje nazvali su policiju i identifikovali ga, što ih je dovelo do porodičnog doma.

Međutim, Mašrapov se navodno javio kirgistanskim medijima i kazao da nema nikakve veze sa napadom i da nije bio u Istanbulu za Novu godinu. Mašrapov je kao dio dokaza ponudio svoje Facebook profil sa svježim fotografijama iz Dubaija, a za Novu godinu je navodno bio upravo u Kirgistanu.

Islamska država je u međuvremenu objavila video napadača, i vidi se da se ne radi o Mašrapovu.

Bio je obučen

Turski mediji objavili su danas pozivajući se na mišljenja bezbjednosnih stručnjaka da je napadač koji je u noćnom klubu "Reina" u Istanbulu tokom novogodišnje noći ubio 39 ljudi, dobro obučeni profesionalac, terorista koji je tehnike ubijanja naučio boreći se u redovima Islamske države u Siriji.

List "Dejli" na engleskom jeziku prenio je riječi eksperta za borbu protiv terorizma Abdulaha Agara da način na koji je napadač djelovao pokazuje da je "on apsolutno ubica i da je vjerovatno ubijao i ranije", prenosi AP.

Policija je jutros uhapsila šest osoba osumnjičenih da su povezani sa napadom.

Turska policija je sinoć sprovela operaciju u istanbulskom kvartu Zejtinburnu, vezanu za napad izveden tokom dočeka Nove godine u noćnom klubu "Reina".

Novinari AP sa lica mjesta javili su sinoć da su policajci otišli i da nikoga nisu uhapsili, prenio je B92.

Turska policija je ranije objavila zvanične fotografije osumnjičenog za napad.

Bonus video: