Policija čuva ćevabdžinice u cijeloj Poljskoj

Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je u nedjelju ćevabdžinicu čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela R. zato što je bježao sa dvije ukradene koka kole
53 pregleda 3 komentar(a)
Poljska, Princ Kebab, Foto: Reuters
Poljska, Princ Kebab, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2017. 09:41h

Poljska policija počela je da nadzire sve orijentalne restorane brze hrane u Poljskoj poslije nereda u poljskom gradu Elku kada je zbog ubistva poljskog mladića u novogodišnjoj noći masa demolirala ćevabdžinicu "Princ Kebab".

Nekoliko stotina žitelja Elka demoliralo je u nedjelju ćevabdžinicu čiji je kuvar, državljanin Tunisa, optužen zajedno sa vlasnikom Alžircem da je ubio nožem 21-godišnjeg Danijela R. zato što je bježao sa dvije ukradene koka kole.

Grupa ljudi napala je i policiju i sinoć su se u tom gradu na sjeveroistoku Poljske ponovili manji izgredi.

Policija je sinoć uhapsila jednog 25-godišnjeg Poljaka zato što je gađao kamenicama ćevabdžinicu i policiju ispred nje ali nisu intervenisali kada su na bar i policajce letjele plastične flaše, javlja poljska televizija Polsat.

Policija je od ponedjeljka popodne pojačala patrole ispred ćevabdžinica u cijeloj zemlji i dobila je naređenje da prati da li se ispred njih okuplja veći broj ljudi.

"Postoje bojazni da će krenuti napadi na Turke, Tunižane i druge sa Orijenta kao osveta za smrt mladića iz Elka. U ovakvim slučajevima nepotrebna agresija može da eksplodira neočekivano i munjevito. Ne možemo da krijemo da je moguć linč stranaca kao osveta i u drugima krajevima Poljske", kazao je za poljski tabloid Fakt neimenovani izvor iz policije.

Ulje na vatru dolila je i izjava poljskog ministra unutrašnjih poslova Marijuša Blaščaka koji je o grafitima mržnje protiv islama i muslimana na demoliranoj ćevabdžinici u Elku novinarima kazao da je to normalno i očekivano zato što Poljaci vide šta se dešava i kako se ponašaju muslimani i izbjeglice na Zapadu.

Antimuslimanske i antiizbjegličke strasti u Elku nije smirila sinoćnja misa za ubijenog Danijela ni apel katoličkih velikodostojnika i porodice da napadi prestanu. U trenutku kada je sveštenik apelovao na mir i razumijevanje, neki od vjernika su demonstrativno izašli sa mise, javlja poljski list Gazeta viborča.

Danijel R. je u novogodišnjoj noći zajedno sa drugom večerao u "Princ Kebabu", jelo su platili, ali je bez plaćanja uzeo dvije flaše koka kole, a 26-godišnji kuvar i 41-godišnji vlasnik ćevabdžinice potrčali su sa dva kelnera za njim.

U tuči kuvar mu je zadao tri udara nožem, jedan u srce koji je bio fatalan, rekonstruisao je za poljske medije tragediju tužilac Vojćeh Piktel.

Pomoć nisu pozvali već su se vratili u ćevabdžinicu, a drug ubijenog mladića ubacio je kasnije u lokal petardu. Svu četvoricu uhapsila je policija, da bi u ponedjeljak nakon obdukcije optužila za ubistvo samo kuvara i vlasnika.

Već u nedjelju uveče izbili su neredi, masa od nekoliko stotina Poljaka demolirala je ćevabdžinicu, napala policajce a uhašeno je 28 najagresivnijih izgrednika starosti od 17 do 50 godina. Većina njih, kako je saopštila policija, bila je pijana.

U nedjelju je podmetnut požar u stanu vlasnika "Princ Kebaba", a demoliran je i butik njegove djevojke u istoj zgradi.

Bonus video: