Sahranjen Poljak kome je terorista oteo kamion za napad u Berlinu

Pred početak mise pred Urbanovim kovčegom kleknuo je u molitvi predsjednik Poljske Andžej Duda, a poljski vozači kamiona i autobusa su se od Urbana oprostili minutom trubljenja
1 komentar(a)
Lukaš Urban sahrana, Foto: Reuters
Lukaš Urban sahrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2016. 14:38h

Prva žrtva terorističkog napada na Božićni vašar u Berlinu, Poljak Lukaš Urban koga je terorista ranio nožem i ubio pištoljem da bi mu oteo kamion, sahranjen je danas u gradu Banje uz prisustvo zvaničnika.

Skromna crkva u tom mjestu na sjeverozapadu Poljske, bila je mala da primi sve sugrađane i kolege, poljske kamiondžije koji su došli na poslednji oproštaj od Urbana za koga se jedno vrijeme pretpostavljalo da se smrtno ranjen borio da teroristi otme volan i spriječi da tragedija bude još veća.

Pred početak mise pred Urbanovim kovčegom kleknuo je u molitvi predsjednik Poljske Andžej Duda, a poljski vozači kamiona i autobusa su se od Urbana oprostili minutom trubljenja.

Kao poslednji pozdrav 37-godišnjem Urbanu, danas ulicama Banja i okolnim putevima uz glasno trubljenje prolazi 120 kamiona, a trube i kamioni širom Poljske. Među njima je i britanski kamiondžija Dejvid Dankan koji je odmah poslije terorističkog napada apelovao da se prikupi novac porodici ubijenog poljskog kolege - udovici i 17-godišnjem sinu.

Solidarnost cijele Evrope, kao i SAD ili Australije bila je toliko neočekivano velika, da je već za dan-dva premašen prvobitni cilj od 50.000 funti. Svoj prilog dalo je skoro 11.000 ljudi i Dankan je Urbanovoj porodici mogao danas da preda 191.000 funti.

Pošto su prve nezvanične informacije poslije obdukcije ukazivale da se Urban teško ranjen borio da teroristi otme volan, u Njemačkoj je prokrenuta peticija predsjedniku Joahimu Gauku da odlikuje Urbana, za šta su peticiju za nedjelju dana potpisale više od 33.000 Njemaca.

Obdukcija u Njemačkoj, a kasnije i u Poljskoj, pokazala je međutim da poljski vozač bio isuviše teško ranjen i da je od zadobijenih povreda preminuo prije fatalnog udara kamiona u štandove božićnog vašara u Berlinu. Kamion se sam zaustavio, pomoću sistema za automatsko kočenje.

Predstavnici poljskih saveza špeditera i vozača TIR kamiona upozorili su danas nad grobom ubijenog kolege da bi države morale bolje da se brinu o njihovoj bezbjednosti i optužili njemačko preduzeće što je istovar poljskog kamiona odložilo za dan, da bi moglo da istovari dva njemačka kamiona.

"To se nije desilo na nekom parkingu, nego ispred sjedišta preduzeća. Puno šofera gubi zdravlje, a i život. Sada je bezbjednije na Istoku nego na Zapadu, a smrt Lukaša to potvrđuje. Putovanja u Njemačku više nisu bezbjedna", kazao je jedan od predstavnika udruženja poljskih kamiondžija za portal Onet.pl.

Lukaš Urban radio je kao profesionalni šofer deset godina, a poslednje godine proveo je u špediciji svog rođaka Arijela Žuravskog iz Grifina na sjeverozapadu Poljske i 19. decembra je trebalo u Berlinu da istovari 25 tona čelične konstrukcije koju je dovezao iz Italije.

Istovar je odložen za sledeće jutro, a u međuvremenu se, po dosadašnjim saznanjima iz istrage, na njegov kamion namjerio Tunižanin Anis Amri koji je još popodne, dok je otimao kamion, Urbanu teško ranio nožem, a zatim ga ubio hicima iz pištolja.

Uveče je terorista kamionom mase 40 tona uletio u Božićni vašar u Berlinu i pobio 12 ljudi, a skoro 50 povrijedio. Ubica je pobjegao, da bi ga, poslije međunarodne potjere, otkrila i ubila policija u Italiji.

Bonus video: