Poljska Rusiji: Što duže zadržavate olupinu pokazujete da ste krivi za smrt Kačinjskog

"Godinama znamo da Rusi koriste olupinu "tupoljev-154" i nesreću da unose konfuziju u poljsku unutrašnju i spoljnu politiku. To može biti proba da se Poljska prikaže kao saveznik nedostojan povjerenja jer pokazuje rusofobiju", kazao je Vaščikovski poljskoj televiziji TVN24
8 komentar(a)
Poljska, Rusija, Foto: Shutterstock
Poljska, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2016. 10:17h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio je danas Rusiju da zloupotrebljava avionsku nesreću u Smolensku 2010, u kojoj je poginuo predsjednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 ljudi, da bi kompromitovala Poljsku kao rusofobnu i upozorio da što Moskva duže ne vraća olupinu aviona to su Poljaci više ubijeđeni da je kriva za pogibiju visoke državne i vojne delegacije.

"Godinama znamo da Rusi koriste olupinu "tupoljev-154" i nesreću da unose konfuziju u poljsku unutrašnju i spoljnu politiku. To može biti proba da se Poljska prikaže kao saveznik nedostojan povjerenja jer pokazuje rusofobiju", kazao je Vaščikovski poljskoj televiziji TVN24.

Vaščikovski je tako reagovao na saopštenje ambasade Rusije u Varšavi da je olupina tupoljeva u kojem je bio Kačinjski dokaz u istrazi koja ne može da se zatvori sve dok Poljaci definitivno ne zatvore svoju istragu, koju su ove godine obnovili, pošto lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski, inače brat blizanac pokojnog predsjednika, traži dokaze za navode da je avion oboren, a na predsjednika izvršen atentat po naređenju Kremlja.

"Naš odgovor je nedvosmislen: što duže zadržavate tu olupinu, ne želite da sarađujete sa poljskom istragom to više ubjeđujete poljsko društvo da ste sukrivci za nesreću", kazao je Vaščikovski.

Varnice između Varšave i Moskve povodom tragične avionske nesreće u ruskom gradu Smolensku 10. aprila 2010, sijevnule su ponovo pred Božić. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na konferenciji za novinare izjavio da Rusija ne može da vrati olupinu dok traje istraga i dodao da je čitao stenograme razgovora pilota i da se iz njih vidi da je neko iz obezbeđenja vršio pritisak i tražio da slete po svaku cijenu na vojni aerodrom u Smolensku iako su piloti upozoravali da je to po takvom vremenu i uslovima nemoguće.

Poljsko Ministarstvo odbrane, a zatim i Ministarstvo spoljnih poslova, uputili su juče ruskim vlastima note sa zahtjevom da im Rusija pošalje te stenograme, jer u onim kojima je do sada raspolagala i ruska i poljska istraga konkretno takvih rečenica nema.

"Iz izjava predsjednika Putina može da se zaključi da su stenogrami falsifikovani", poručilo je poljsko Ministarstvo odbrane.

Vaščikovski je rekao danas da je njegovo ministarstvo takođe uručilo Rusiji notu u kojoj zahtijeva da hitno kaže na koje konkretne dokumente se pozivao Putin kada je govorio o pritisku na pilote da slete iako su oni upozoravali da ne mogu.

"Očekujemo ljubazniji i konkretniji odgovor. Računam bar na to", rekao je poljski ministar spoljnih poslova.

Ambasada Rusije u Varšavi saopštila je odmah da se Putin nije pozivao ni na kakve nove, nepoznate djelove stenograma, već na one koje imaju i ruska i poljska istraga a objavljeni su i na internetu gdje svako može da ih nađe i prouči.

Avion predsjednika Leha Kačinjskog srušio se u pokušaju da sleti na loše opremljeni vojni aerodrom u Smolensku po nemogućim vremenskim uslovima, gustoj magli u žurbi da predsjednik Kačinjski i visoka državna i vojna delegacija ne zakasne na važnu komemoraciju poljskim vojnim zarobljenicima strijeljanim po naređenju Kremlja 1940. godine u obližnjoj Katinskoj šumi.

Za razliku od ruske istrage, zvanična poljska istraga zaključena 2011. godine, krivi i ruske kontrolore leta za to što izričito nisu zabranili slijetanje, već ga prepustili odluci pilota zato što su se plašili velikog diplomatskog skandala ako bi predsjedniku Poljske zabranili, makar opravdano, da sleti.

Bonus video: