Mogući uzroci pada ruskog aviona: Ljudski faktor, oprema nije radila kako treba?

Tas s navodi da su sve olupine aviona, koje su uočene, izvučene iz vode. Pronađeno je više od 1.800 delova aviona, 19 tijela i 239 djelova tijela
80 pregleda 0 komentar(a)
Potraga, ruski avion, Foto: Reuters
Potraga, ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2016. 12:39h

Ljudski faktor i tehnička greška mogući su razlozi pada aviona "Tu-154", koji se srušio u Crno more, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, dok ministar saobraćaja ističe da "oprema aviona nije radila kako treba".

Ministarstvo odbrane ističe da nije bilo eksplozije u avionu, ali da se još uvijek ne isključuje mogućnost terorističkog napada, prenio je Tas s.

Ministar saobraćaja Maksim Sokolov je istakao da je još uvijek rano za procjene šta je uzrok nesreće.

"Očigledno je da oprema nije radila kako treba. Zašto se to dogodilo - na stručnjacima je da utvrde", rekao je Sokolov.

On je dodao da će preliminarni zaključci istrage najvjerovatnije biti objavljeni u januaru.

Prethodno je direktor službe za bezbjednost letova ruskih vazduhoplovnih snaga Sergej Bajnetov izjavio da na tijelima putnika i na olupini aviona Tu-154 ruskog Ministarstva odbrane koji se srušio u Crno more nisu nađeni tragovi vatre niti eksplozije.

Bajnetov je rekao i da je istraga na mjestu pada aviona i dalje u toku, pošto svi djelovi letjelice moraju da se izvuku iz vode kako bi se došlo do konačnih zaključaka.

Prema njegovim riječima, komisija koja istražuje pad aviona razmatra sedam verzija tragedije, pri čemu nijedna verzija nije prioritetna.

"Na početku istrage bilo je 15 verzija, a sada ih ima upola manje", rekao je Bajnetov.

Ronioci su ranije danas pronašli i treću crnu kutiju ruskog aviona "Tu-154", koji se srušio u Crno more, a policijski izvori su agenciji Tass rekli da je zapis oštećen, ali da je moguće skinuti dio podataka.

Neimenovani izvori su naveli da je pronađena treća crna kutija koja se nalazila u repu aviona.

Kako se navodi, sama kutija je uništena, a zapis je oštećen.

Tas s navodi da su sve olupine aviona, koje su uočene, izvučene iz vode. Pronađeno je više od 1.800 delova aviona, 19 tijela i 239 djelova tijela.

Još dvije crne kutije su pronađene u prethodna dva dana.

Dešifrovanje crne kutije sa podacima iz aviona ruskog Ministarstva odbrane "Tu-154", koji se sa 92 ljudi srušio u nedjelju ujutro u Crno more nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji, moglo bi da potraje nekoliko nedjelja.

Bonus video: