Istraga o padu ruskog aviona u Crno more: Kapetan probao prinudno da sleti

Djelovi aviona su raštrkani na morskom dnu u radijusu od 500 metara, a ronioci su prethodno na dnu mora pronašli i dva dijela kontrolnog mehanizma aviona
71 pregleda 0 komentar(a)
Tu-154, pad ruskog aviona, Foto: Reuters
Tu-154, pad ruskog aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2016. 22:21h

Kapetan ruskog aviona "Tu-154" koji se srušio u Crno more, probao je prinudno da sleti na površinu vode, što pokazuje dio aviona koji su pronašli ronioci.

Kako je za agenciju Tas s naveo izvor iz Agencije za sprovođenje zakona, ronioci su pronašli dio aviona od krila do repa, i prema prvim informacijama, taj dio dokazuje da je kapetan pokušao prinudno slijetanje.

Stručnjaci navode da se ostaci motora mogu vidjeti na repu.

Djelovi aviona su raštrkani na morskom dnu u radijusu od 500 metara, a ronioci su prethodno na dnu mora pronašli i dva dijela kontrolnog mehanizma aviona.

U operaciji učestvuje 45 čamaca, 12 aviona, 10 helikoptera i tri drona.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je prethodno da istraga o uzroku pada putničkog aviona Tu-154 ide u četiri pravca, ali da nema dokaza da bi teroristički napad ili sabotaža mogli biti jedan od uzroka.

"Četiri glavne verzije su da je avion pogodio neki strani objekat, nekvalitetno gorivo koje je izazvalo gubitak pritiska i na kraju prekid rada motora, greška pilota i tehnički kvar aviona", naveo je FSB u saopštenju.

Ruski vojni avion srušio se juče ujutru u Crno more, nedaleko od Sočija, a niko od 92 ljudi nije preživio.

Među stradalima su i 64 člana čuvenog Ansambla "Aleksandrov" i devet novinara.

Ronioci su ranije danas izvukli na površinu tijelo Romana Volkova, kapetana aviona Tu - 154, koji se srušio juče u Crno more, dva minuta poslije polijetanja, odnijevši 92 života.

Prema riječima izvora sa lica mjesta, ronioci koji učestvuju u operaciji izvlačenja tela žrtava i djelova aviona, pronašli su još jedno tijelo, a kada su ga izvukli na površinu, na osnovu uniforme zaključeno je da se radi o Volkovu, prenosi Tas s.

Isti izvor je naveo da je prethodno na površinu izvučeno još 70 posmrtnih ostataka žrtava nesreće.

U Moskvu je jutros stigao prvi avion sa tijelima poginulih i počeo je proces njihove identifikacije.

Kao pomoć porodicama nastradalih angažovani su timovi psihologa i ljekara.

Prilikom pada aviona, dva minuta nakon polijetanja, iznad Crnog mora u subotu, život je izgubilo 92 putnika i članova posade, među njima i više od 60 članova “Ansambla Aleksandrov”.

Moskva: Na tijelima poginulih nije bilo prsluka za spasavanje

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je danas navode da su na pojedinim tijelima poginulih putnika aviona "Tu-154" koji se srušio u Crno more, pronađeni prsluci za spasavanje.

"Glasine koje dolaze od anonimnih izvora o tome da su putnici aviona navodno imali na sebi prsluke za spasavanje su sramne insinuacije koje nemaju veze sa realnošću", saopštilo je rusko ministarstvo, prenijela je agencija Tas s.

Ministar: Greška pilota ili kvar vjerovatni uzrok pada ruskog aviona

Greška pilota ili kvar vjerovatno će biti uzrok pada vojnog aviona u nedjelju u Crno more, izjavio je danas ruski ministar transporta.

Svih 84 putnika i osam članova posade aviona "Tu-154" ruske vojske vjeruje se da je poginulo kada se avion srušio dva minuta poslije polijetanja iz Sočija, u Rusiji. Među putnicima je bio i svjetski poznat vojni hor.

Više od 3.000 spasilaca na 32 broda, uključujući više od 100 ronilaca, pretražuje mjesto nesreće na moru i duž obale, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar saobraćaja Maksim Sokolov je jutros rekao za televiziju da terorizam nije među glavnim teorijama, i da vlasti razmatraju eventualni kvar ili grešku pilota.

Nekoliko stručnjaka je primijetilo faktore koji bi mogli ukazivati na teroristički napad, kao što je neuspjeh posade da prijave bilo kakav kvar, i to što su ostaci aviona rastureni u širokom području.

Avion koji je polijeteo sa vojnog aerodroma Čkalovski kod Moskve i zaustavio se u Sočiju radi uzimanja goriva, prevozio je hor Ministarstva odbrane, Ansambl "Aleksandrov", da bi nastupio na novogodišnjem koncertu u ruskoj avio-bazi u primorskoj pokrajini Latakija, u Siriji.

U avionu je bilo i devet ruskih novinara i jedan ruski ljekar poznat po radu u ratnim zonama i pomaganju beskućnicima.

Sokolov je rekao da vlada ne vidi potrebu da poveća mjere bezbjednosti na ruskim aerodromima.

Spasilačke ekipe su našle djelove aviona 1,5 kilometar od obale, a do jutros i 11 tijela koja će biti identifikovana u Moskvi, rekao je Sokolov.

Ponedjeljak je proglašen za dan nacionalne žalosti u Rusiji.

Tu-154 je sovjetski tromotorac projektovan krajem 1960-ih godina. Napravljeno ih je više od 1.000 i intenzivno se koriste u Rusiji i širom svijeta. Avion koji se srušio, bio je izgrađen 1983. godine, a na fabričkoj reviziji je bio 2014. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Bonus video: