Cipras objavio sastav nove grčke vlade: Cakalotos ponovo ministar finansija - Vijesti.me
PREMIJERA I MINISTRE ČEKAJU VELIKI IZAZOVI

Cipras objavio sastav nove grčke vlade: Cakalotos ponovo ministar finansija

Cipras je u vladu ponovo imenovao većinu ministara koji su u kabinetu bili s njim ranije ove godine

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras (Foto: Reuters)

Premijer Grčke Aleksis Cipras objavio je u utorak sastav nove koalicione vlade i ponovo na mjesto ministra finansija postavio Euklida Cakalotosa.

Cipras je u vladu ponovo imenovao većinu ministara koji su u kabinetu bili s njim ranije ove godine.

Cakalotos će se, kako navodi Rojters, suočiti s teškim izazovom da sprovede nepopularne ekonomske reforme za koje se založio Cipras, a što je bio uslov da Grčka dobije treći paket pomoći međunarodnih kreditora u pet godina.

Cakalotos, koji je impresionirao kolege iz eurozone svojim konstruktivnim pristupom u pregovorima o paketu pomoći poslije ostavke Janisa Varufakisa, dvoumio se da li da ponovo prihvati mjesto ministra finansija, saopštio je juče grčki radio.

Iako nije naveo razlog svog dvoumljenja, Cakalotos, marksistički ekonomista rođen u Holandiji i školovan u Velikoj Britaniji, član je frakcije "53" stranke Siriza, čiji su neki pripadnici nedavno izrazili zabrinutost da se stranka odvaja od izvornih ljevičarskih vrijednosti, kako bi ostala na vlasti, prenio je Rojters.

Zamjenik Cakalotosa je George Ćuliarakis, takođe ugledan član pregovaračkog tima Grčke za dobijanje paketa pomoći, koji je za vrijeme izborne kampanje obavljao dužnost vršioca dužnosti ministra finansija, prenio je AFP.

Unutar ministarstva unutrašnjih poslova, za veliki problem izbjeglica u Grčkoj, zemlji koja se nalazi na najistočnijoj granici Evropske unije, zadužen je Janis Muzalas, odnosno zadržao je dužnost ministra za migracije.

Ministar spoljnih poslova i dalje je Nikos Kocijas dok je ministar energetike Panos Skurletis koji je u avgustu suspendovao dozvolu za sporni projekat rudnika zlata kojim upravljaju Kanađani, na sjeveru Grčke.

Ministar odbrane je Panos Kamenos iz Sirizinog koalicionog partnera partije Nezavisni Grci, dok je Teodoris Dricas i dalje ministar pomorstva.

U Grčkoj su u nedjelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Siriza osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.

Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mjesta u parlamentu.