Junker smatra da je moguć sporazum o Bregzitu: Ako se ispune ciljevi odustaće od bekstopa - Vijesti.me
"BOLJE DA DOGOVOR BUDE POSTIGNUT"

Junker smatra da je moguć sporazum o Bregzitu: Ako se ispune ciljevi odustaće od bekstopa

"Mislim da možemo postići sporazum... Ako su tu rezultati, onda me nije briga za taj mehanizam. Ako su ciljevi ispunjeni, svi ciljevi, onda nam 'bekstop' nije potreban", rekao je Junker

Junker
Junker (Foto: Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio je danas da je moguć sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u EU (Bregzit) i dodao da je spreman da odustane od "bekstopa" (backstop) na irskoj granici ako se ispune svi ciljevi. 

Junker je u izjavi za britanski Skaj njuz (Sky News) rekao da nema neku posebnu blagonaklonost prema bekstopu, mehanizmu koji treba da obezbijedi da između Sjeverne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" poslije Bregzita. 

"Mislim da možemo postići sporazum... Ako su tu rezultati, onda me nije briga za taj mehanizam. Ako su ciljevi ispunjeni, svi ciljevi, onda nam 'bekstop' nije potreban", rekao je Junker. 

Predsjednik Evropske komisije je dodao da je i za Veliku Britaniju i za EU bolje da bude postignut dogovor jer Bregzit bez dogovora može da izazove katastrofalne posljedice. 

Evropska komisija saopštila je danas da je dobila pisane predloge od britanske vlade za izmenu odbačenog sporazuma o uređenom Bregzitu. 

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU 31. oktobra.


Vidi sve komentare