Katalonija ukida isplatu socijalne pomoći - Vijesti.me
KRIZA SE NASTAVLJA

Katalonija ukida isplatu socijalne pomoći

Taj region se nalazi u sukobu sa centralnom vladom u Madridu oko strogih ciljeva deficita koji su nametnuti regionima

Katalonija, najviše zadužen španski region, saopštila je danas da u julu neće biti u stanju da isplati subvencije za bolnice, staračke domove i druge socijalne službe, budući da već ima ozbiljne probleme zbog strogih budžetskih rezova.

"To je posljedica problema likvidnosti", rekla je portparolka ministarstva ekonomije katalonske regionalne vlade, dodajući da u septembru očekuje normalizaciju situacije, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Katalonija je prošle nedjelje ukazala da razmatra mogućnost traženja državne pomoći u vrijednosti od 18 milijardi eura, iz novog španskog fonda osnovanog za pomoć prezaduženim regionima te zemlje.

Taj region se, međutim, nalazi u sukobu sa centralnom vladom u Madridu oko strogih ciljeva deficita koji su nametnuti regionima.

Kao pokazatelj rastućih tenzija, katalonska vlada je saopštila da neće prisustvovati sastanku u Madridu, koji se danas održava između finansijskih zvaničnika regiona i ministra za budžet Kristobala Montora, zato što osjeća da primjedbe iz Barselone nisu imale odjeka.

Španska centralna vlada je zatražila da svih 17 regionalnih vlada ove godine snizi svoje deficite na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a naredne godine na 0,7 odsto.

Katalonska vlada nije saopštila koliko subvencija neće moći da isplati, ali ljevičarski dnevnik "Pais" procjenjuje da se radi o cifri od oko 400 miliona eura.