Lideri EU postigli dogovor o klimatskoj neutralnosti Evrope do 2050. - Vijesti.me
"VAŽAN CILJ"

Lideri EU postigli dogovor o klimatskoj neutralnosti Evrope do 2050.

Lideri EU jednoglasno su podržali uspostavljanje carine na granicama EU za proizvode iz drugih zemalja koje se ne drže EU propisa o proizvodnji koja poštuje očuvanje prirode, saopštila je Jelisejska palata

Mišel
Mišel (Foto: BETA/AP)

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel saopštio je noćas da su lideri Evropske unije (EU) postigli dogovor o klimatskoj neutralnosti Evrope do 2050. godine

"Dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050 - Evropski savjet postigao je dogovor o ovom važnom cilju", tvitovao je Mišel.

Lideri EU jednoglasno su podržali uspostavljanje carine na granicama EU za proizvode iz drugih zemalja koje se ne drže EU propisa o proizvodnji koja poštuje očuvanje prirode, saopštila je Jelisejska palata.

Evropska komisija će u narednim mjesecima morati da izradi nacrt zakon za uspostavljanje ovog fiskalnog mehanizma, koji je dio programa "Zeleni pakt", navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva.

Prema evropskim izvorima, Poljska nije blokirala zaključke samita, ali se nije obavezala na njihovo sprovođenje.

"Zelena banka" trebalo bi da pruži podršku Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj - članicama EU koje se opiru novoj ekološkoj politici, a i nemaju novca da pređu na proizvodnju struje bez korišćenja uglja.