Netanijahu: Sraman potez Obame u UN, radujem se Trampu

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa
9 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2016. 08:10h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio je odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obamu za "sraman potez" u Ujedinjenim nacijama, nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije SB UN, kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Netanijahu je poručio da se raduje saradnji sa svojim "prijateljem" novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao "sramnom zasjedom" protiv Izraela u UN.

On je dodao da je razgovarao sa američkim liderima, koji su obećali da će se suprotstaviti odluci SB UN.

Američka agencija AP primjećuje da je za usvajanje rezolucije dobijeno "zeleno svijetlo" nakon što su SAD, najbliži saradnik Izraela, ostale uzdržane za vrijeme glasanja.

Agencije su ranije prenijele da je Netanijahu odbacio rezoluciju SB UN i poručio da će Izrael preispitati svoje odnose sa svjetskom organizacijom nakon što je rezolucija usvojena.

On je ocijenio da je odluka da se ona usvoji "pristrasna i sramna".

"Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da u roku od mjeseca dana završi ponovnu procjenu svih naših kontakata sa UN, uključujući izraelsko finansiranje institucija UN i prisustvo predstavnika UN u Izraelu", rekao je Netanijahu.

Kako je dodao, već je dao nalog da se obustavi isplati 7,8 miliona dolara za finasiranje pet institucija UN koje su posebno neprijateljski nastrojene prema Izraelu.

Netanijahu je na ceremoniji paljenja svećica povodom obilježavanja Hanuke poručio da će biti potrebno vrijeme, ali da će ta odluka biti poništena, prenio je AFP.

"Odluka koja je donijeta je pristrasna i sramna, ali mi ćemo se usprotiviti", rekao je Netanjahu u svom prvom zvaničnom obraćanju od kada je Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju.

Savet bezbjednosti UN usvojio je sinoć rezoluciju kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, prenio je Rojters.

Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promjenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Bonus video: