SB UN usvojio rezoluciju protiv Izraela, SAD bile uzdržane

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa
59 pregleda 0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2016. 14:04h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, prenosi Rojters.

Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promjenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Stajnic: SAD napustile Izrael

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic izjavio je sinoć da su SAD "napustile" Izrael, jer su bile uzdržane na sjednici SB UN, na kojoj je usvojena rezolucija kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako prenosi Rojters, on je kazao da su SAD time "jednostavno napustile" jedinog prijatelja na Bliskom istoku.

"Ovo nije rezolucija protiv izgradnje naselja, to je anti - Izraelska rezolucija, protiv Jevreja i jevrejske države", rekao je Stajnic, koji je inače blizak izraelskom premijeru Benjaminu Natenjahu.

Tramp: Politika SAD u UN će se promijeniti

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp obećao je sinoć da će se politika SAD u Ujedinjenim nacijama promijeniti, nakon njegove inauguracije za predsjednika, prenosi AFP.

"Kao i UN, stvari će biti drugačije poslije 20. janara", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu, poslije sednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, na kojoj je usvojena rezolucija kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Erekat: Ovo je dan pobjede za međunarodno pravo

Šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat izjavio je sinoć da je usvajanje rezolucije u SB UN "dan pobjede" za međunarodno pravo.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojena je rezolucija kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Ovo je dan pobjede za međunarodno pravo, pobjeda za međunarodni jezik i pregovaranje i potpuno odbacivanje snaga ekstremista u Izraelu", rekao je Erekat agenciji Rojters.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je usvajanjem rezolucije poručila narodu Izraela da "put do bezbjednosti i mira nije okupacija, već uspostavljanje palestinske države koja će postojati odmah pored Izraela".

Različite reakcije UN, Bijele kuće i Natenjahua na rezoluciju

Izraelski premijer Benjamin Natenjahu izjavio je da se ta zemlja neće pridržavati uslova usvojene rezolucije SB UN, kojom se zahtijeva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nazvavši je "sramotnom anti - izraelskom rezolucijom UN".

Natenjahu je u saopštenju naveo da je administracija Baraka Obame ne samo omanula u zaštiti Izraela od bande UN, već da je "u dosluhu sa njima iza scene", prenio je Rojters.

"Izrael se raduje budućoj saradnji sa novoizabranim predsjednikom Donaldom Trampom i svim našim prijateljima u Kongresu, Republikancima, koja će negirati štetne učinke ove apsurdne rezolucije", naveo je izraelski prmijer.

S druge strane, Bijela kuća je svoju odluku da se uzdrži od glasanja na sjednici SB UN pravdala time da brzo širenje naselja predstavlja rizik za rešavanje pitanja odnosa dvije zemlje.

Državni sekretar SAD Džon Keri saopštio je da se SAD ne slažu sa svakim članom rezolucije, ali da ona predstavlja meru UN, te da ona s pravom osuđuje nasilje i poziva obje strane da preuzmu konstruktivne korake koji bi preokrenuli trenutne trendove i unaprijedili izglede za rješavanje pitanja dvije zemlje.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je sinoć usvajanje rezolucije, saopštio je njegov portparol i dodao da je Ki-mun poručio da je to prilika "da se lideri Palestine i Izraela ohrabre da rade sa međunarodnom zajednicom na stvaranju pogodnog okruženja za povratak pregovaračkom procesu".

Bonus video: