Lideri G20 zaobišli trgovinske tenzije, podržali reformu STO

Kako navodi Rojters, koji je imao uvid u tekst saopštenja, SAD su potvrdile da ostaju pri povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma
0 komentar(a)
angela merkel, donald tramp, Foto: Reuters
angela merkel, donald tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 19:30h

Evropski zvaničnici su u tekstu zajedničkog saopštenja zaobišli globalne trgovinske napetosti, ali su podržali reformu Svjetske trgovinske organizacije.

Kako navodi Rojters, koji je imao uvid u tekst saopštenja, SAD su potvrdile da ostaju pri povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, dok su ostale članice G20, koje su potpisale sporazum, proglasile taj pakt nepovratim i poručile da će ga primijeniti u potpunosti.

Evropski zvaničnici prethodno su saopštili da su zemlje članice G20 pristale da se posvete reformi Svjetske trgovinske organizacije u preliminarnom nacrtu saopštenja, koje bi trebalo da bude objavljeno, na kraju dvodnevnog samita u Buenos Ajresu

Prema njihovim riječima, pitanje migracija i izbjeglica biće svedeno na minimumu u nacrtu kominikea, prenosi Tanjug.

S druge strane, kada je riječ o klimatskim promjenama, tu neće biti uzmicanja od ranijih stavova, dodali su oni.

Rojters je prenio i izjavu portparola organizatora samita G20, koji je rekao da su lideri veoma blizu sporazuma o reformi STO i da su "mnogo napredovali u trgovinskim pregovorima".

On je dodao da će lideri G20 o klimatskim promjenama razgovarati na sjednici, koja će biti održana u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, kao i da se očekuje da pregovori o nacrtu zajedničkog kominikea traju do "posljednjeg trenutka".

Prema navodima neimenovanih evropskih diplomata, pregovori u prijestonici Argentine trajali su cijelu noć, a njihov rezultat je moguć napredak u pronalaženju rješenja za globalni trgovinski sistem, dodaje AP.

Bonus video: