Alep: Svi civili koji su to željeli, kao i ranjeni i borci su evakuisani

MKCK je složenu operaciju evakuacije u zimskim uslovima i uz snijeg sprovela zajedno sa sirijskom organizacijom Crvenog polumjeseca
0 komentar(a)
Alep, Foto: Reuters
Alep, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2016. 07:34h

Operacija evakuacije desetina hiljada ljudi iz istočnog Alepa kao i dva šiitska sela u sirijskoj provinciji Idlib završena je, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta.

"Svi civili koji su to željeli evakuisani su, kao i ranjeni i borci", rekla je portparolka MKCK Krista Armstrong, prenosi Rojters.

MKCK je složenu operaciju evakuacije u zimskim uslovima i uz snijeg sprovela zajedno sa sirijskom organizacijom Crvenog polumjeseca.

Sirijska vojska je saopštila juče da je drugi po veličini grad Alep u potpunosti povraćen od pobunjenika što je najveća pobjeda sirijske vlade u ratu koji traje već gotovo šest godina.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da je povratak pune kontrole nad sjevernim gradom Alepom - pobjeda za njegove ruske i iranske saveznike, koliko i za njegovu zemlju.

Asad je, u komentaru poslije sastanka sa visokom iranskom delegacijom, rekao i da su uspjesi na bojnom polju "osnovni korak na putu ka okončanju terorizma na cjelokupnoj sirijskoj teritoriji i stvaranju odgovarajućih okolnosti za rješenje i kraj rata", prenosi Rojters.

Sirijska vojska je saopštila juče da je drugi po veličini grad Alep u potpunosti povraćen od pobunjenika što je najveća pobjeda sirijske vlade u ratu koji traje već gotovo šest godina.

"Zahvaljujući krvi naših mučenika i žrtvi naših hrabrih oružanih snaga kao i savezničkih snaga centralna komanda oružanih snaga objavljuje povratak bezbjednosti u Alep nakon što je oslobođen od terorista, kao i odlazak onih koji su tu boravili", saopštila je sirijska vojska, prenosi AFP.

Sirijski pobunjenici: Pad Alepa veliki poraz i gubitak

Pobunjeničke grupe koje se bore protiv predsjednika Bašara al Asada kažu da vraćanje Alepa pod punu kontrolu sirijske vlade predstavlja "veliki gubitak" i vojni poraz za njih.

"Na političkom nivou, ovo je veliki gubitak", rekao je Jaser al-Jusef iz grupe Nuredin al-Zinki za AFP.

Za revoluciju, kako je naveo, ovo je period povlačenja i teška prekretnica.

"Revolucija trenutno nailazi na vojni poraz. Intervencija Rusije i Irana uz prećutno odobravanje arapskih i muslimanskh zemalja, košta nas teških gubitaka", rekao je on.

Bonus video: