U Egiptu uhapšeno pet osoba: Objavljivali lažne fotografije djece iz Alepa

Cijeli slučaj otkriven je slučajno, nakon što je policijska patrola vidjela jedno od dvoje djece, kako leži u ruševinama - dok fotograf ovekovječuje izrežirane lažne scene iz Alepa
82 pregleda 2 komentar(a)
Lažna slika, dijete iz Alepa, Foto: Twitter
Lažna slika, dijete iz Alepa, Foto: Twitter
Ažurirano: 21.12.2016. 20:10h

Pet osoba iz Port Saida uhapšeno je zbog postavljanja lažnih fotografija djece iz sirijskog grada Alepa, potvrđeno je danas iz ministarstva unutrašnjih poslova Egipta.

Uhapšeni su snimatelj i fotograf, njegov asistent i roditelji dvoje djece koja se pojavljuju na setu lažnih fotografija kojima je obmanjivana javnost.

Tim je priznao da su planirali distibuciju fotografija putem društvenih mreža, na kojima su prikazana ranjena dječija tijela u ruševinama Alepa.

Britanski Independent navodi da su njegovi novinari kontaktirali egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje im je potvrđeno da se radi o sirovim amaterskim fotografijama, na kojima su prikazana djeca umotana u zavoje i gaze, sa lažnom krvlju, kako drže medvedića u ruševinama.

Jedno od dvoje djece je priznalo čak da je i dalo intervju gdje je odgovaralo na pitanja - kakav je osjećaj živjeti pod granatama koje ispaljuju Rusija i Sirija, prenosi regionalna tv N1.

Cijeli slučaj otkriven je slučajno, nakon što je policijska patrola vidjela jedno od dvoje djece, kako leži u ruševinama - dok fotograf ovekovječuje izrežirane lažne scene iz Alepa.

Kamera i šest mobilnih telefona su zaplijenjeni, a fotograf - koji je mozak cijele operacije je zadržan u pritvoru, dok su pomagači pušteni uz kauciju.

Bonus video: