Američki urednici odabrali: Pobjeda Trampa udarna vijest u 2016.

Za događaj broj dva izabrali Bregzit - referendumska odluka građana Velike Britanije da napuste Evropsku uniju
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2016. 20:03h

Američki predsjednički izbori i neočekivana pobjeda Donalda Trampa nad Hilari Klinton bila je, po mišljenju urednika američkih medija, najvažnija vijest u 2016. godini.

Oni su u godišnjoj anketi agencije Asošijeted pres među urednicima i direktorima medija, za događaj broj dva izabrali Bregzit - referendumska odluka građana Velike Britanije da napuste Evropsku uniju.

Na vrhu liste udarnih vijesti u 2015. godini bili su događaji vezani za Islamsku državu.

Kada je riječ o udarnom događaju za ovu godinu, Tramp je nekovencionalnom kampanjom najprije uklonio 16 rivala iz republikanskih redova, a potom osvojio i većinu elektorskih glasova, iako je Hilari Klinton dobila veći broj glasova Amerikanaca.

Uprkos anketama i svim očekivanjima, Britanci su u junu izabrali da odu iz EU nakon čega je uslijedila polička i finansijska nesigurnost, a konačan dogovor Londona i Brisela možda neće biti poznat prije proljeća 2019. godine.

Na trećem mjestu, prema mišljenju američkih urednika, nalaze se ubistva crnaca od strane policije, zatim slijedi masakr u noćnom klubu u Orlandu kada je ubijeno 49 ljudi

Na petom mjestu nalaze se teroristički napadi širom svijeta među kojima se izdvajaju napadi na aerodromima u Briselu i Isanbulu, u parku u Pakistanu i na šetalištu u Nici. Samo u Iraku u više bombaških napada poginulo je na stotine civila.

Napadi na policiju u SAD u kojima je poginulo 20 policajaca, nalaze se na šestom mjestu, dok su na sedmom mjestu hakovani mejlovi demokrata koje je otkrio Vikiliks.

Na osmom mjestu nalazi se Sirija odnosno neuspjeli pregovori da se zaustavi nemilosrdan rat između više strana.

Prema mišljenju američkih urednika, na devetom mjestu nalazi se Vrhovni sud SAD gdje je poslije smrti sudije Antonina Skalije predsjednik Obama imenovao Merik Garland čije imenovanje su međutim republikanci u Senatu odbili da razmatraju.

Na desetom mjestu su mejlovi Hilari Klinton koji su obilježili predsjedničku kampanju usred koje je FBI sproveo istragu o tome kako je koristila privatni server za primanje i slanje mejlova dok je bila na funkciji državne sekretarke.

Priče koje nisu ušle u top 10 američkih urednika su evropska migrantska kriza, smrt kubanskog lidera Fidela Kastra i širenje Zika virusa u Latinskoj Americi i Karibima, napominje AP.

Bonus video: