SAD proširile listu sankcija protiv Rusije zbog Ukrajine

Američke sankcije uvedene tim kompanijama su relativno uske i Amerikancima zabranjuju da ulaze u određene vrste zaduživanja sa tim firmama
8 komentar(a)
Kapitol, Foto: Reuters
Kapitol, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2016. 19:20h

SAD su proširile listu sankcija protiv Rusije zbog razvoja događaja u Ukrajini, saopštilo je danas američko Ministarstvo finansija.

SAD su danas na "crnu listu" stavile još sedam ruskih pojedinaca i osam kompanija i vladinih preduzeća zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju, javlja Rojters.

Tass prenosi da su listi pridodata i dva broda pod ruskom zastavom, u vlasništvu kompanije "Transflot".

Uz to, SAD su na listu stavile i 26 podružnica ruske Poljoprovredne banke i proizvođača gasa "Novatek", koji su već bili pod sankcijama 2014. godine, navodi britanska agencija.

Američke sankcije uvedene tim kompanijama su relativno uske i Amerikancima zabranjuju da ulaze u određene vrste zaduživanja sa tim firmama.

"Današnja akcija je odgovor na rusku nezakonitu okupaciju Krima i dalju agresiju u Ukrajini", rekao je Džon Smit, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD.

Prema njegovim riječima, ove ciljane sankcije imaju za cilj da održe pritisak na Rusiju zbog pripajanja Krima i "aktivnosti onih koji podržavaju nasilje i nestabilnost u Ukrajini", navodi Rojters.

Tass podsjeća da su SAD i EU uvele sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini i pripajanja Krima, a te kaznene mjere su u više navrata proširene i obnovljene.

Bonus video: