U sukobima na sjeveru Jemena 22 mrtvih

Rat u Jemenu počeo je kada su Huti, uz pomoć snaga vjernih bivšem predsjedniku Salehu, ušli u glavni grad Sanu u septembru 2014. i zauzeli ga. Pobunjenici su zatim zauzeli velike djelove teritorije zemlje i natjerali predsjednika Hadija da se skloni u Saudijsku Arabiju
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Twitter.com
Jemen, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 20.12.2016. 09:13h

Najmanje 22 osobe ubijene su u borbama šiitskih pobunjenika Hutija i vladinih snaga u predgrađu Taiza, na jugozapadu Jemena, saopštili su danas vojni izvori u toj zemlji.

Borbe su se vodile u ponedjeljak uveče u trećem po veličini gradu Jemena pod kontrolom snaga lojalnih aktuelnom predsjedniku, ali djelimično okruženog Hutima i njihovim saveznicima, pristalicama bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Huti su pokrenuli ofanzivu za zauzimanje položaja u sjevernim predgrađima Taiza. Situacija je od jutros relativno mirna oko grada.

Rat u Jemenu počeo je kada su Huti, uz pomoć snaga vjernih bivšem predsjedniku Salehu, ušli u glavni grad Sanu u septembru 2014. i zauzeli ga. Pobunjenici su zatim zauzeli velike djelove teritorije zemlje i natjerali predsjednika Hadija da se skloni u Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija od marta 2015. predvodi arapsku koaliciju koja vazdušnim udarima podržava predsjednika Hadija u nastojanju da istjera Hutije sa teritorija koje su zauzeli.

Bonus video: