POSTOJI SPREMNOST ZA NASTAVAK DIJALOGA

Stoltenberg: NATO i Rusija ostaju podjeljeni po pitanju Ukrajine

"Saveznici i Rusija su zadržali različite stavove. Naš sastanak ne pokazuje povratak na staro. Ali bez razgovora, ne možemo da riješimo naše razlike i poboljšamo međusobno razumijevanje", rekao je Stoltenberg
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 16:08h

NATO i Rusija ostaju u svađi oko Ukrajine, izjavio je danas generalni sekretar tog vojnog saveza Jens Stoltenberg poslije sastanka ambasadora Alijanse i Rusije u novom pokušaju da se poprave zategnuti odnosi.

Stoltenberg je rekao da NATO i Rusija "imaju duboka neslaganja o krizi" u Ukrajini, prenosi AP.

"NATO saveznici su ponovili snažnu podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu" i insistirali su da nikada neće "priznati rusku nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima", rekao je Stoltenberg.

Agencija TASS prenosi da je Stoltenberg rekao da postoji spremnost obije strane da nastave dijalog uprkos razlikama.

"Saveznici i Rusija su zadržali različite stavove. Naš sastanak ne pokazuje povratak na staro. Ali bez razgovora, ne možemo da riješimo naše razlike i poboljšamo međusobno razumijevanje", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da su Rusija i Alijansa razmjenile informacije o nedavnim vojnim vježbama u cilju veće transparentnosti.

Današnji sastanak Savjeta NATO-Rusija u Briselu trajao je više od tri sata.

Niko sa ruske strane još nije komentarisao razgovore.

To je treći put ove godine da su diplomate Rusije i Alijanse kroz taj Savjet pokušali da prevaziđu razlike.

NATO je sastanke Saveta suspendovao aprila 2014. zbog umješanosti Rusije u Ukrajini, a razgovori su nastavljeni aprila ove godine.