Turska negira tajnu pogodbu sa Rusijom oko Sirije

AFP podsjeća da su odnosi Moksve i Ankare prošle godine opali na najniži nivo od Hladnog rata, nakon što je turski avion oborio ruski ratni avion iznad Sirije
0 komentar(a)
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2016. 13:17h

Ankara je danas, uoči sastanka šefova diplomatije Turske, Rusije i Irana o sukobima u Siriji, negirala da je postigla bilo kakvu tajnu pogodbu sa Rusijom oko budućnosti Sirije.

AFP podsjeća da su odnosi Moksve i Ankare prošle godine opali na najniži nivo od Hladnog rata, nakon što je turski avion oborio ruski ratni avion iznad Sirije.

Dvije zemlje su, međutim, potpisale ranije ove godine sporazum o pomirenju, i iako su bile na različitim stranama sukoba u Siriji, gdje je Ankara podržavala pobunjenike koji su pokušali da zbace sirijskog predsjednika i saveznika Moskve Bašara Al Asada, njihova retorka je značajno "ublažena".

To je izazvalo navode da je Turska pristala da pomogne Asadu da zauzme cijeli Alep, dok je Moskva obećala da se neće miješati u turske vojne operacije na sjeveru Sirije.

"Mi to tako ne vodimo. Nije kao da pravimo vrstu pogodbe. Ne vidimo nikakvu vezu", rekao je turski zvaničnik iz Ministarstva spoljnih poslova, koji nije želio da bude imenovan.

On je najavio je da će se ministri spoljnih poslova Rusije, Irana i Turske sastati sjutra u Moskvi kako bi dali "svjež podsticaj" rješavanju situacije u Alepu.

"Cilj sastanka je da se vide gledišta sve tri strane, iznesu pozicije svih nas i razgovara o tome kuda dalje. To nije magičan sastanak, ali ćemo dati svim stranama priliku da saslušaju jedni druge", rekao je on novinarima u Istanbulu, prenio je Rojters.

Bonus video: