"Uništeno više od polovine infrastrukture u Alepu"

"Oštećene su i uništene stambene zgrade, sjedišta državnih institucija i škole, ali je stepen štete različit od četvrti do četvrti, te je u nekima više od 70, a drugdje oko 50 odsto"
60 pregleda 1 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2016. 18:45h

Više od polovine infrastrukture i stambenih objekata u najvećem sirijskom gradu Alepu djelimično je ili potpuno uništeno tokom četiri godine žestokih borbi, naročito u istočnom dijelu grada, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

"Po prvim rezultatima, šteta u Alepu procjenjena je na više od 50 odsto", rekao je čelnik uprave grada Nadim Rahmun i dodao da će konačni rezultati biti poznati tek posle procjene cijele teritorije Alepa koji je prije rata imao skoro tri miliona stanovnika i bio privredno središte Sirije.

Rahmun je naveo da su prvim procjenama obuhvaćeni djelovi istočnog Alepa koje su do prošle nedelje potpuno kontrolisali pobunjenici i da je više od 70 odsto infrastrukture u tim zonama "djelimično ili potpuno uništeno".

Po njegovim riječima, oštećene su i uništene stambene zgrade, sjedišta državnih institucija i škole, ali je stepen štete različit od četvrti do četvrti, te je u nekima više od 70, a drugdje oko 50 odsto.

Rahmun je takođe rekao da su znatna oštećenja pretrpjeli i sukovi u starom jezgru grada, ali da je njihov stepen "teško utvrditi" jer je, kako je naveo, vrijednost kulturne baštine starog Alepa "neprocjenjiva".

Staro jezgro Alepa nalazi se od 2013. godine na Uneskovoj listi ugrožene svjetske kulturne baštine, jer je u poslednje četiri godine jedno od glavnih poprišta borbi u gradu.

Minaret čuvene Omejadske džamije, sagrađen u 11. veku, uništen je u borbama u aprilu 2013. godine, a porušen je i veliki dio citadele, remek-djela islamske vojne arhitekture.

Bonus video: