Sljedeća meta: Sprema li Asad sada napad na Idlib?

Idlib je prenatrpan desetinama hiljada pobunjenika, od kojih su mnogi evakuisani iz drugih djelova zemlje
12 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2016. 09:15h

Nakon bitke za grad Alep, jedna od sljdećih meta snaga pod komandom sirijskog predsjednika Bašara al Asada vjerovatno će biti srce pobunjeničke teritorije, susjedna pokrajina Idlib, navodi danas AP.

Agencija ukazuje da je ova pokrajina koja se nalazi zapadno od Alepa uporište Džabhat al Nusre, podružnice Al Kaide ranije poznate pod imenom Nusra front.

Idlib je prenatrpan desetinama hiljada pobunjenika, od kojih su mnogi evakuisani iz drugih djelova zemlje, pa AP ocjenjuje da bi zato mogao da postane još krvavije poprište sukoba od Alepa.

Idlib ima direktnu vezu sa turskom granicom i nalazi se na svega nekoliko kilometara sjeverno od Hame, centralne pokrajine i glavne tačke odbrane Asadovih priobalnih uporišta i obližnjih ruskih vojnih baza.

AP navodi da je Asad u intervjuu koji je protekle nedjelje dao ruskim medijima u Damasku rekao da bi, nakon osiguravanja područja oko Alepa, sljedeća meta mogla da bude Idlib.

"Odluka o tome koji će grad biti sljedeći zavisi od toga u kojem gradu postoji najveći broj terorista i koji grad obezbjeđuje drugim zemljama mogućnost da ga logistički podržavaju", rekao je Asad i dodao da će odluka biti donijeta u razgovorima sa njegovim ruskim i iranskim saveznicima.

Kurc: Hitno potreban povratak za pregovarački sto

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc pozvao je danas svjetske sile i države susjede Sirije da se vrate za pregovarački sto i podvlači da EU mora da poboljša odnos sa Rusijom.

"U Evropi može biti mira samo sa, a ne protiv Rusije. Ne smijemo, takođe, zemlje poput Ukrajine, Bjelorusije ili Jermenije stavjati pred odluke za ili protiv nečeg. Dobri odnosi moraju biti mogući sa Rusijom, kao i EU", precizirao je šef austrijske diploamtije.

On ističe da će jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja OEBS-u iduće godine biti dijalog sa Rusijom i obnavljanje povjerenja među državama članice ove organizacije.

"Ne postoji vojno rješenje konflikta u Siriji", ocijenio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Bonus video: