Putin: Rusija bi mogla da omogući građanima Japana da lakše posjete Kurilska ostrva

Putin je rekao i da je sa premijerom Japana razgovarao i o situaciji na Korejskom poluostrvu
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 09:28h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija mogla da omogući građanima Japana da lakše posjete Kurilska ostrva u Pacifiku, koji su predmet teritorijalnog spora između Moskve i Tokija.

Putin, koji danas završava posjetu Japanu, je nakon sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom na konferenciji za novinare rekao da treba naći rješenje za taj teritorijalni spor.

On je pozvao Abea da posjeti Rusiju.

Putin je rekao i da je sa premijerom Japana razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu.

Prethodno je saopšteno da su se Putin i Abe dogovorili o zajedničkom korišcćenju teritorije Kurilskih ostrva, rekao je novinarima pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov.

Premijer Japana Šinzo Abe je nakon toga izjavio da je na sastanku sa predsjednikom Rusije razgovarano o mirovnom sporazumu, zajedničkoj ekonomskoj djelatnosti na Južnim Kurilima i pitanju slobodne posjete njihovih bivših stanovnika.

Kako je naveo Ušakov, šefovi dvije države su se dogovorili o zajedničkoj privrednoj djelatnosti na Kurilskim ostrvima, prenosi ruska agencija Sputnjik.

Ušakov je dodao da su zvaničnici utrošili 40 minuta na usaglašavanje konačnog teksta.

"Radi se o tome da su (Putin i Abe) tražili od eksperata dvije zemlje da počnu detaljne konsultacije o usaglašavanju uslova, formi i oblasti zajedničke privredne aktivnosti na pomenutim Južnim Kurilskim ostrvima", naglasio je Ušakov.

Zajednički dokument koji su dogovorili Putin i Abe biće objavljen danas.

Bonus video: