SAD uskraćuju pomoć Filipinima zbog Dutertea koji je patrolirao ulicama i "lično ubijao kriminalce"

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je rekao da je Duterteova izjava "veoma uznemirujuća" i da je u suprotnosti sa saopštenjem Vlade Filipina da će biti posvećena vladavini prava
2 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 08:37h

SAD su saopštile da će uskratiti veliki paket pomoći Filipinima, izražavajući zabrinutost zbog navoda predsjednika te države Rodriga Dutertea da je patrolirao ulicama i "lično ubijao kriminalce".

To je posljednji u nizu pokazatelja zategnutih odnosa dvije zemlje u jeku borbe protiv trgovine drogom na Filipinima u kojoj je ubijeno više hiljada ljudi od kada je Duterte preuzeo dužnost predsjednika krajem juna.

Duterte je rekao ranije ove nedelje da je u vrijeme kada je bio gradonačelnik grada Davaoa patrolirao ulicama na motociklu i ubijao kako bi "dao primjer policiji".

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest je rekao da je Duterteova izjava "veoma uznemirujuća" i da je u suprotnosti sa saopštenjem Vlade Filipina da će biti posvećena vladavini prava.

Američka vladina agencija Korporacija "Milenijumski izazovi" je saopštila da je odbor ove nedjelje odložio glasanje o obnovi paketa razvojne pomoći Filipinima zbog "daljeg razmatranja zabrinutosti zbog vladavine prava i građanskih sloboda".

Duterte, advokat po struci, došao je na vlast krajem juna poslije predizborne kampanje tokom koje je obećao da će se obračunati s desetinama hiljada kriminalaca na Filipinima tako što će ih ubiti i da se neće obazirati na parlament.

Bonus video: