Šta se dešava u Alepu: Je li završena evakuacija, vraća li se konvoj autobusa natrag?

"Dokazi ukazuju da je Rusija počinila ili je bila saučesnik u ratnim zločinima u Siriji", navedeno je u pismu, koje su potpisale Sirijska grupa za civilnu odbranu, Sirijska mreža za ljudska prava, Nezavisna asocijacija doktora i Sirijski dokumentacioni centar za nasilje
65 pregleda 0 komentar(a)
Alep, Foto: Reuters
Alep, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.12.2016. 13:46h

Evakuacija pobunjenika i članova njihovih porodica iz Alepa je završena, objavilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, dok su pobunjenici to demantoali.

Ministarstvo je navelo da je više od 9.500 ljudi, među kojima 4.500 boraca i 337 ranjenih, napustilo dio grada koji je pod kontrolom pobunjenika, ističući da su sve žene i djeca evakuisani, navodi Interfaks.

Ističe se da su "pojedini radikalni pobunjenici" ostali i da pucaju na sirijske snage u pojedinim djelovima Alepa, prenosi Rojters.

Prethodno su sirijski bezbjednosni izvori objavili da je operacija evakuacije civila i boraca iz Alepa suspendovana.

Državna TV stanica je javila da se to dogodilo pošto su pobunjenici otvorili vatru na koridor kojim se obavlja evakuacija i zato što su militanti, suprotno dogovoru, pokušali da sa sobom povedu taoce.

Pozivajući se na izjave svjedoka, Rojters javlja da su se čule najmanje četiri eksplozije na lokaciji odakle kreću autobusi kojima se vrši evakuacija.

Sirijska državna televizija "Al Ihbarija" izvještava da su pobunjenici prekršili dogovor s vladom, jer su pokušali da tokom evakuacije povedu i ljude koje drže kao zatvorenike.

AFP ističe da se u Ramusi, dijelu grada koji je pod kontrolom vladinih snaga i kojim prolaze konvoji, čuju eksplozije i pucnjava.

Sirijski izvori bliski pregovorima su rekli da je sporazum prekršen jer su pobunjenici "napuštali Alepo sa taocima".

Sirijski pobunjenici su sa druge strane naveli da je evakuacija iz istočnog Alepa daleko od završene, demantujući time saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

"Samo ranjeni i neki civili su evakuisani. Niko od pobunjenika nije. Samo su evakuisana tri konvoja", rekao je predstavnik pobunjeničke grupe Fastakim, Zakaria Malahifji, prenosi Rojters.

Konvoj sa evakuisanima iz istočnog Alepa krenuo je da se vraća natrag u smeru enklave koju su do skora držali pobunjenici, nakon što je evakuacija zaustavljena, javio je Rojters sa lica mesta.

Agencija prenosi da je i sirijska državna televizija navela da se natrag vratilo više autobusa i automobila.

Rojters: Konvoj autobusa sa evakuisanima ide natrag u Alepo

Konvoj sa evakuisanima iz istočnog Alepa krenuo je da se vraća natrag u smjeru enklave koju su do skora držali pobunjenici, nakon što je evakuacija zaustavljena, javio je Rojters sa lica mjesta.

Agencija prenosi da je i sirijska državna televizija navela da se natrag vratilo više autobusa i automobila

"Svi kvartovi istočnog Alepa pod kontrolom sirijske vojske"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sirijska vojska uspostavila kontrolu nad svim kvartovima istočnog Alepa, objavile su danas ruske novinske agencije, a prenosi Rojters.

"Trupe sirijske vlade slamaju otpor pobunjenika koji i dalje postoji u izolovanim područjima", navelo je ovo ministarstvo.

SZO: Bez objašnjenja nam je rečeno da napustimo istočni Alep

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je humanitarnim organizacijama bez ikakvog objašnjenja rečeno da napuste istočni dio sirijskog grada Alepa, nakon što je suspendovana evakuacija civila i boraca iz tih djelova grada.

Predstavnica SZO u Siriji Elizabet Hof je na brifingu za novinare rekla da pretpostavlja da je ta poruka došla od Rusa koji nadgledaju tu oblast, prenosi Rojters.

Ona je rekla da njen tim iz istočnog Alepa nije imao kontakt sa sirijskim vlastima.

Hof je navela i da je prema podacima SZO, do sedam časova jutros 194 evakuisanih stiglo u osam prepunih bolnica.

"Pacijenti imaju moždana oštećenja, kao i oštećenja očiju, dok se drugi liječe od hroničnih bolesti, kao što je dijabetes", kazala je ona.

Operacija evakuacije civila i boraca iz posljednjih djelova grada Alepa koji su bili pod kontrolom pobunjenika, suspendovana je danas, tvrde sirijski bezbjednosni izvori.

Neimenovani izvori su agenciji AFP rekli da je operacija obustavljena jer se pobunjenici nisu pridržavali uslova sporazuma o prekidu vatre.

Detalji zasad nisu poznati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sljedeća faza ka okončanju sukoba u Siriji obezbjeđivanje prekida vatre na cijeloj teritoriji te zemlje.

"Sljedeći korak (poslije Alepa) je da se postigne sporazum o potpunom prekidu vatre u cijeloj Siriji", rekao je Putin u Tokiju, gdje se nalazi u posjeti.

Putin je istakao da Rusija "aktivno pregovara sa članovima naoružane opozicije, uz posredovanje Turske", prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, sa turskim kolegom radi na tome da se pokrene novi krug mirovnih pregovora između sirijske vlade i opozicije.

Kako je naveo, pregovori će biti održani u Astani, glavnom gradu Kazahstana, javlja AP.

"Rusija vjerovatno odgovorna za napade u kojima se krši međunarodno humanitarno pravo"

Četiri sirijske organizacije su ocijenile da je Rusija "veoma vjerovatno" odgovorna za 304 napada u Alepu, kojima se krši međunarodno humanitarno pravo i možda predstavljaju ratne zločine, saopštile su Ujedinjene nacije.

U pismu nezavisnoj komisiji UN za istragu o Siriji, u koju je AP imao uvid, te sirijske grupe navode da je u tim napadima stradalo 1.207 civila, među kojima 380 djece, ali da su ti napadi samo dio "neselektivnih akata nasilja protiv sirijskih civila", koje su činili i sirijski režim i Rusija, pa se stoga Rusija ne može označiti kao počinilac sa velikim stepenom sigurnosti.

"Dokazi ukazuju da je Rusija počinila ili je bila saučesnik u ratnim zločinima u Siriji", navedeno je u pismu, koje su potpisale Sirijska grupa za civilnu odbranu, Sirijska mreža za ljudska prava, Nezavisna asocijacija doktora i Sirijski dokumentacioni centar za nasilje.

Te organizacije su u pismu komisiji navele da bi bile "počastvovane" da pošalju dokaze, svjedočenja i sve ostale bitne informacije, koje bi pomogle u istrazi.

Pismo je upućeno predsjedavajućem komisije Paulu Serđiju Pineiru.

Četiri organizacije su ocijenile i da je "od vitalnog značaja" da komisija istraži sve navode o tome da je Rusija kršila ljudska prava, kao i međunarodno humanitarno pravo.

Te grupe su pozvale Komisiju da "u potpunosti istraži sve navode o učestvovanju Irana u ratnim zločinima u Alepu".

"Procjenjuje se da je Iran poslao oko 70.000 paravojnih trupa u Siriju, od kojih je većina bila uključena u zvjerstva protiv civila", navele su.

Skoro 8.000 civila je evakuisano iz sirijskog grada Alepa, a trenutno je na putu i šesti konvoj, saopštili su danas turski zvaničnici.

Keri: Alep se ne smije suočiti sa masakrom poput Srebrenice

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je danas da su u Alepu još uvijek zarobljene desetine hiljada civila i da se oni ne smiju suočiti sa masakrom kakav je bio u Srebrenici.

Keri je izrazio moralni revolt zbog sudbine tog sirijskog grada, ali nije ponudio novi plan za okonačnje građanskog rata, zahtijevajući da sirijski predsjednik Bašar al Asad pristane na mirovne pregovore, prenosi AFP.

"Posljednje što bilo ko želi da vidi je da se ova mala oblast pretvori u drugu Srebrenicu", kazao je on.

Britanski BBC je ranije u opširnoj reportaži takođe uporedio sirijski grad sa Srebrenicom, u Bosni i Hercegovini, konstatujući da međunarodna zajednica ništa nije naučila na tom primjeru.

U razgovoru sa preživjelim Srebrenčanima, koji pričaju o tome kako vide situaciju u Alepu, BBC podsjeća da se taj zločin u BiH dogodio 11. jula 1995, dvije godine nakon što su UN Srebrenicu proglasile za oblast bezbjednu za civile.

Turska: Evakuisano blizu 8.000 civila iz Alepa

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je na Tviteru objavio da je u pet konvoja evakuisano više od 7.000 civila, prenio je Rojters.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da je operacija evakuacije civila i pobunjenika iz Alepa nastavljena i da je u posljednja 24 sata evakuisano više od 6.400 ljudi, uključujući 3.000 pobunjenika.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je saopštilo da bi operacija mogla da traje danima.

AFP prenosi da je još na desetine hiljada ljudi zarobljeno u gradu.

Alep su dosad napustila tri konvoja sa ranjenim civilima, borcima i njihovim porodicama.

"Oko 3.000 civila i više od 40 ranjenih, među kojima ima i djece, je evakuisano", rekla je šef MKCK u Siriji Marijana Gaser.

Bonus video: