KAZAO DA IMA "VEOMA JAK I LIČAN ODNOS" SA LIDEROM KINE

Tramp: Si i ja sa Putinom da prekinemo trku u naoružanju

Tramp i kineski predsjednik dogovorili su se u subotu u Buenos Ajresu da će obustaviti trgovinski rat u narednih 90 dana, što će smanjiti višemjesečne tenzije u odnosima dvije zemlje
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2018. 07:55h

Siguran sam da ćemo u jednom trenutku u budućnosti predsjednik Kine Si Đinping i ja, zajedno sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, početi sa pregovorima o prekidu onoga što je postalo velika i nekontrolisana trka u naoružanju, poručio je na Tviteru američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp je naveo da su SAD ove godine na vojsku potrošili 716 milijardi dolara.

"Ludo!", ocijenio je Tramp.

Predsjednik SAD je rekao da sa Sijem ima "veoma jak i ličan odnos".

"On i ja smo jedino dvoje ljudi koji mogu da donesu ogromnu i veoma pozitivnu promjenu, po pitanju trgovine i mnogo toga drugog, između naše dvije nacije. Rešenje za Sjevernu Koreju je dobro i za Kinu i za sve druge", poručio je predsjednik SAD na Tviteru.

Kako kaže, u američko-kineskim odnosima proteklog vikenda učinjen je veliki iskorak, pošto se s predsjednikom Sijem u Buenos Ajresu dogovorio o odlaganju uvođenja novih carina i pošto je pozvao Peking da finalizuje trgovinski sporazum s Vašingtonom.

"Moj sastanak u Argentini (na samitu G-20) s predsjednikom Kine Sijem bio je izvanredan. Vrlo dobre stvari će se dogoditi", napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Tramp je nešto ranije rekao da je Kina pristala da "smanji i ukine" sadašnje carine od 40 odsto na automobile koji dolaze u Kinu iz SAD, piše Tanjug.

Tramp i kineski predsjednik dogovorili su se u subotu u Buenos Ajresu da će obustaviti trgovinski rat u narednih 90 dana, što će smanjiti višemjesečne tenzije u odnosima dvije zemlje.

Preporučujemo za Vas