SIRIJSKA VOJSKA NASTAVILA NAPADE

Suspendovan sporazum o evakuaciji iz Alepa

Pobunjenici sada kontrolišu samo mali dio teritorije istočnog Alepa koji su zauzeli 2012. godine, pošto ih je sirijska vojska protjerala u ofanzivi započetoj polovinom novembra
7 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2016. 10:45h

Sirijska vojska nastavila je danas da bombarduje poslednje uporište pobunjenika u Alepu poslije višečasovne pauze tokom koje je trebalo da se iz grada evakuišu civili i pobunjenici, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Sirijske snage ispalile su jutros najmanje 14 projektila na četvrt pod kontrolom pobunjenika", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

On je dodao da su se eksplozije čule i duž demarkacionih linija koje dijele zone pod kontrolom pobunjenika i oblasti koje kontroliše sirijska vojska, a kako je prenijela agencija AFP, detonacije su odjeknule i u djelovima grada kojima upravljaju Asadove snage.

Pobunjenici, ali i izvori bliski vladi u Damasku, saopštili su da je suspendovan sporazum na osnovu kojeg je rano jutros trebalo da se iz Alepa evakuišu civili i pobunjenici i koji su odobrile Moskva i Ankara.

Opservatorija je ranije danas navela da je evakuacija trebalo da počne oko šest časova ujutro po lokalnom vremenu, ali da je kasnila više od tri sata.

Ruska vojska takođe je danas potvrdila da su sirijske snage nastavile napade na pobunjenike u Alepu, jer kako je navela, pobunjenici koriste primirje uvedeno sinoć da se pregrupišu i pokušaju da unište položaje Asadove vojske na sjeverozapadu Alepa.

U saopštenju ruske vojske dodaje se da je sirijska vojska nastavila "operacije oslobađanja Alepa" i da su napadi "terorista" odbijeni.

Takođe se navodi da je trebalo da pobunjenici napuste Alep jutros oko 6.00 sati autobusima iz pravca četvrti Salahedin, ali je na kolonu od oko 20 autobusa otvorena vatra iz pobunjeničkih djelova grada.

Turska je danas optužila sirijsku vladu i njene saveznike da pokušavaju da spriječe primenu sporazuma o prekidu vatre.

Sa druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na diplomatskom forumu u Moskvi da će "otpor pobunjenika u Alepu trajati najduže još dva ili tri dana".

"Nadamo se da će se situacija srediti za dva-tri dana. Otvorili smo humanitarne koridore za evakuaciju više desetina hiljada civila. Najvažnije je da se tragedija u Alepu okonča", naveo je Lavrov za ruske agencije, dodavši da će civilima biti dostavljena humanitarna pomoć.

Pobunjenici sada kontrolišu samo mali dio teritorije istočnog Alepa koji su zauzeli 2012. godine, pošto ih je sirijska vojska protjerala u ofanzivi započetoj polovinom novembra.

Preporučujemo za Vas