Kongres spreman da dočeka Trampa s istragom o ruskom mješanju u izbore

"Svaka intervencija Rusije je posebno problematična zato što je pod predsjednikom Putinom Rusija bila agresor koji je stalno podrivao američke interese", naveo je Rajan u saopštenju
1 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Www.hangthebankers.com
Kongres SAD, Foto: Www.hangthebankers.com
Ažurirano: 13.12.2016. 15:08h

Lideri Republikanske partije u Kongresu SAD spremaju se da dočekaju novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa s istragom da li se Rusija umešala u predsjedničke izbore kako bi pomogla njegov izbor.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel odbio je juče da kaže da li se slaže s procjenom CIA da su ruski hakerski upadi i objavljivanje mejlova iz Demokratske partije tokom predizborne kampanje pomogle da Tramp bude izabran.

Za razliku od Trampa koji je odbacio zaključak obavještajne službe, Mekonel je rekao da će Senatski odbor za obavještajne službe istražiti to pitanje.

"To je važna tema i namjeravamo da je ispitamo na međustranačkoj osnovi", rekao je Mekonel.

Predsjedavajući Predstavničkim domom, republikanac Pol Rajan podržao je istragu odbora za obavještajne poslove o sajber pretnjama iz drugih zamalja i ekstremističkih grupa.

"Svaka intervencija Rusije je posebno problematična zato što je pod predsjednikom Putinom Rusija bila agresor koji je stalno podrivao američke interese", naveo je Rajan u saopštenju.

Izjave Mekonela i Rajana su u suprotnosti s čestim Trampovim pohvalama Putina, kao i njegovog odbacivanja nalaza CIA. Tramp je u subotu rekao da su tvrdnje CIA "smješne".

Mekonel je rekao da ima "najveće povjerenje" u američke obavještajne službe. On je rekao da su baltričke države nervozne zbog Moskve posle ruske aneksije Krima i pohvalio NATO koji je Tramp često kritikovao tokom kampanje.

"Mislim da treba da pristupimo svim tim pitanjima s pretpostavkom da nam Rusi ne žele dobro", rekao je Mekonel.

Džon Podesta, šef izbornog štaba predsjedničke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton, tražio je juče od administracije predsjednika Baraka Obame da otkrije šta zna o naporima Rusije da pomogne Trampovu pobedu.

Podesta, čiji su mejlovi hakovani i objavljeni na internetu, rekao je da administracija "duguje američkom narodu" objavljivanje detalja o tim upadima.

Bonus video: