Tramp zvanično odabrao državnog sekretara - Ko je Reks Tilerson?

U okviru svoje funkcije na čelu energetskog giganta Tilerson je u protekle dvije decenije izgradio vrlo dobre odnose s nizom ruskih zvaničnika, a 2013. godine ta mu je država dodijelila Orden prijateljstva
11 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Twitter.com
Reks Tilerson, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 13.12.2016. 11:59h

Izabrani predsjednik SAD Donald Tramp zvanično je danas objavio odluku o imenovanju izvršnog direktora energetske kompanije Reks Tilersona za novog američkog državnog sekretara.

"Njegova istrajnost, široko iskustvo i duboko razumijevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara", obrazložio je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tranzicioni tim, prenosi Rojters.

Tilerson će, prema njegovim riječima, promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država", dodao je on.

Odabirom Tilersona izabrani predsjednik SAD-a stvorio je potencijalni problem u njegovom postupku imenovanja, koji uključuje saslušanje pred Odborom senata za međunarodne odnose i potom glasanje u kojem ga Senat mora potvrditi običnom većinom. Naime, demokratski, ali i republikanski senatori zabrinuti su zbog "previše prisnih" odnosa koje Tilerson ima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U okviru svoje funkcije na čelu energetskog giganta Tilerson je u protekle dvije decenije izgradio vrlo dobre odnose s nizom ruskih zvaničnika, a 2013. godine ta mu je država dodijelila Orden prijateljstva.

New York Times piše da će se saslušanje pred senatskim odborom koncentrisati na odnos Ekson Mobila sa Moskvom, naročito u pogledu nekoliko ugovora vrijednih milijarde dolara koji se mogu izvršiti samo ako SAD-a ukine sankcije koje su uveli prema Rusiji zbog aneksije Krima i pomaganja proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Zbog toga postoji opravdana bojazan da bi se Tilerson mogao naći u sukobu interesa između Ekson Mobila i američke diplomatije.

Tilerson je u prošlosti više puta bio skeptičan u vezi sankcija prema Rusiji koje su zaustavile neke od najvećih projekata Ekson Mobila u toj državi, uključujući ugovor o istraživanju i crpljenju nafte iz Sibira, za koji se procjenjuje da bi mogao da vrijedi nekoliko desetaka milijardi dolara.

Ekson Mobil je inače jedna od najvećih kompanija na svijetu čija se vrijednost procjenjuje na 363 milijarde dolara, s godišnjim prihodom od 246 milijardi dolara - no taj je prihod u velikom padu, kao i kod nekih drugih energetskih mega-kompanija poput Rojal Dač Šela (Royal Dutch Shell).

Tilerson je rođen 23. marta 1952. godine u Vičita Folsu u Teksasu, a kao mjesto prebivališta naveden je Irving, takođe mjesto u toj južnoj saveznoj državi SAD.

Bonus video: