Čavušoglu: Intenzivniji razgovori Turske i Rusije o Alepu

Dodao je i da Turska nastavlja svoje napore sa SAD, kao i Iranom, EU i zemljama Persijskog zaliva kako bi se pobunjenicima pomoglo da se evakuišu iz Alepa
0 komentar(a)
Alep, Sirija, Foto: Reuters
Alep, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2016. 10:41h

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da će Ankara intenzivirati razgovore sa Rusijom i drugim državama o situaciji u sirijskom gradu Alepu i poručio da je neophodan prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila.

Neimenovani turski zvaničnik prethodno je rekao za Rojters da Turska pregovara sa Rusijom da se otvori koridor za evakuaciju sirijskih pobunjenika i civila iz preostalih okruga pod kontrolom pobunjenika u Alepu.

Međutim, kako je rekao za Rojters, još nije postignut nikakav sporazum.

"Još su u toku napori da se otvori koridor za pobunjenike i civile u Alepu, i da se oni evakuišu iz te oblasti. Nije još postignut dogovor o tom pitanju", naglasio je turski zvaničnik.

On je dodao da se očekuje da će se turski i ruski zvaničnici sastati sutra i procijeniti situaciju.

Tema sastanka će, kako je naglasio, biti otvaranje koridora i prekid vatre.

Dodao je i da Turska nastavlja svoje napore sa SAD, kao i Iranom, EU i zemljama Persijskog zaliva kako bi se pobunjenicima pomoglo da se evakuišu iz Alepa.

Čavušoglu je potvrdio da će biti održan sastanak ruskih i turskih zvaničnika, ali je rekao da je to jedan od mnogih takvih sastanaka između Turske i međunarodne zajednice povodom krize u Siriji.

Odbrana pobunjenika slomljena je juče, što je omogućilo široko napredovanje sirijske vojske preko više od polovine preostalih djelova Alepa pod kontrolom pobunjenika, i povlačenje pobunjenika u nekoliko okruga.

Bonus video: