Tramp: Teško utvrditi ko se bavi hakovanjem

Tramp je rekao da krivac za hakovanje može biti Kina ili "običan haker koji sjedi na kauču"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2016. 16:07h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp ponovo je danas doveo u pitanje vjerodostojnost zaključka Centralne obavještajne agencije (CIA) da se Rusija miješala u izbore u SAD, navodeći da je "veoma teško utvrditi ko hakuje, ako se ne uhvati na djelu".

Tramp je na Tviteru objavio da, u slučaju da je njegova kampanja izgubila izbore i da su pokušali da "igraju na kartu Rusija-CIA" to bi odmah bilo proglašeno "teorijom zavjere", prenosi AP.

Zaključak CIA da se Rusija miješala u predsjedničke izbore Tramp je juče nazvao smiješnim, navodeći da to demokrate koriste da opravdaju poraz njihove kandidatkinje Hilari Klinton.

Tramp je u intervjuu za "Foks" rekao da se ne protivi naredbi odlazećeg američkog predsjednika Baraka Obame da se pokrene istraga o sajber-napadima tokom izborne kampanje i mogućoj umiješanosti Rusije, ali da Obama ne treba da kaže da je riječ samo o Rusiji.

"Ne treba da se kaže samo Rusija, nego i druge zemlje, kao i drugi pojedinci", rekao je Tramp.

Kako prenosi AP, Obamina administracija je saopštila da se istraga ne odnosi samo na Rusiju ili samo na predsjedničke izbore, već i na sve izborne incidente, među kojima su i sajber-napadi 2008. i 2012. godine, koji se dovode u vezu sa kineskim hakerima.

Tramp je rekao da krivac za hakovanje može biti Kina ili "običan haker koji sjedi na kauču".

CIA je zaključila da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore u korist republikanaca.

Preveliki troškovi programa za zamjenu aviona

Tramp je najavio da će smanjiti troškove najskupljeg programa za naoružanje Pentagona "Združeni jurišni lovac", koji predviđa zamjenu postojećih aviona borbenim avionima F-35 lajtnig II, kada zvanično uđe u Bijelu kuću.

"Program F-35 i njegovi troškovi su van kontrole. Milijarde dolara može i biće sačuvano za vojne (i druge) nabavke nakon 20. januara", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Tramp je svoje komentare iznio u vrijeme kada američki ministar odbrane Eš Karter boravi u posjeti Izraelu, kom će biti isporučena prva dva bobrena aviona F-35 lajtning II, primjećuju agencije AP i AFP.

Prema procjenama, troškovi tog programa iznose skoro 400 milijardi dolara.

Bonus video: