Kineski list nazvao Trampa neznalicom: Neuk kao dijete

"Neću da mi Kina govori šta treba da radim", rekao je Tramp u intervjuu braneći svoj nedavni telefoski razgovor s predsjednicom Tajvana Cai Ing-ven, koji je razgnijevio Peking
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2016. 09:28h

Kineske vlasti izrazile su danas ozbiljnu zabrinutost posle izjave novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa koji je zaprijetio da će SAD imati odnose s Tajvanom uprkos dosadašnjoj američkoj politici poštovanja "jedne Kine". Ako se Vašington predomisli, "onda više ne može biti riječi o zdravom i stabilnom ekonomskom odnosu između SAD i Kine kao ni o biletaralnoj saradnji u drugim važnim oblastima", izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang. "Tajvansko pitanje se odnosi na suverenitet i teritorijalni integritet Kine", dodao je Geng.

Kineski list Global tajms nazvao je danas Trampa "neznalicom" zbog toga što je izjavio da će preispitati stav SAD prema Tajvanu što je jedno od najosjetljivijih pitanja odnosa SAD i Kine. Tramp je u nedjelju u intervjuu za televiziju Foks rekao da neće smatrati "obavezujućom politiku da je Kina samo jedna, osim ako ne sklopimo s Kinom sporazum koji bi imao veze i s drugim stvarima, uključujući trgovinu". "Neću da mi Kina govori šta treba da radim", rekao je Tramp u intervjuu braneći svoj nedavni telefoski razgovor s predsjednicom Tajvana Cai Ing-ven, koji je razgnijevio Peking. "Ne može se pregovarati o politici jedne Kine. Tramp je neuk u diplomatiji kao dijete", ocijenio je list koji je pod kontrolom KP Kine, i dodao da ako novi predsjednik SAD bude otvoreno podržao nezavisnost Tajvana, Kina bi "mogla onda da podrži snage neprijateljski raspoložene prema SAD". Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama. Tajvan se od Kine otcijepio po završetku građanskog rata i komunističke revolucije 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang koja se sklonila na to ostrvo, ali ga Kina i dalje smatra dijelom svoje teritorije.

Bonus video: