Kairo: U eksploziji u koptskoj katedrali najmanje 25 mrtvih

"Eksplozija se dogodila u trenutku kada nas je sveštenik pozvao da se pripremimo za molitvu", rekao je Emad Šukri, koji se nalazio u katedrali kada je eksplozija odjeknula.
71 pregleda 2 komentar(a)
kairo eksplozija, Foto: Twitter
kairo eksplozija, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.12.2016. 08:02h

U eksploziji u koptskoj katedrali u Kairu ubijeno je najmanje 25 osoba, većinom žena, a ranjeno je 49, izvijestila je egipatska državna televizija.

Bezbjednosni izvori rekli su Rojtersu da je među ubijenima i najmanje šestoro djece.

Niko još nije preuzeo odgovornost za eksploziju, mada pristalice Islamske države pozdravljaju napad na društvenim mrežama, navodi britanska agencija.

Naprava koja je sadržala oko 12 kilograma TNT eksploziva detonirana je u blizini strane katedrale koja je rezervisana za žene, naveli su bezbjednosni izvori.

"Eksplozija se dogodila u trenutku kada nas je sveštenik pozvao da se pripremimo za molitvu", rekao je Emad Šukri, koji se nalazio u katedrali kada je eksplozija odjeknula.

Egipatska agencija MENA navodi da je napadač postavio bombu u kapeli u blizini spoljnog zida Katedrale svetog Marka, gdje se nalazi i sjedište Egipatske pravoslavne crkve i njenog duhovnog lidera Tavadrosa Drugog, prenosi AP.

Američka agencija navodi da današnja eksplozija ima obilježja napada islamskih ekstremista koji se bore protiv vlade predsjednika Abdel-Fataha el-Sisija.

El-Sisi je, kao ministar odbrane, u julu 2013. predvodio svrgavanje islamističkog predsednika Mohameda Morsija, a islamski ekstremisti su, kao odgovor, počeli talas napada na bezbjednosne snage i hrišćane.

Ova eksplozija je drugi poguban napad koji je izveden u egipatskoj prestonici u protekla dva dana, nakon što je u petak šest policajaca ubijeno u dvostrukom bombaškom napadu u Kairu za koji je odgovornost preuzela grupa koju vlasti sumnjiče da je povezana sa zabranjenim pokretom Muslimanska braća.

Putin izrazio saučešće lideru Egipta zbog napada u Kairu

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je u nedjelju telegram saučešća egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju povodom terorističkog napada u koptskoj katedrali u Kairu, u kojem je stradalo najmanje 25 osoba, dok je povređeno 49.

"Šokiran sam terorističkim napadom u Kairu. Najžalosnije je što su žene i djeca među stradalima", naveo je Putin u telegramu.

Ruski predsednik ocijenio je da je ta tragedija još jedan dokaz da su potrebni "odlučni zajednički napori" da se iskoreni međunarodni terorizam koji, kako je naveo, sije smrt i uništenje, i pokušava da ugrozi mir i slogu među pripadnicima različitih vjeroispovesti.

On je ponovio da je Rusija spremna da nastavi da blisko sarađuje sa Egiptom u borbi protiv terorizma, prenio je Tas.

Putin je izrazio saučešće i ponudio podršku porodicama žrtava, a ranjenima poželio što brži oporavak.

Bonus video: