TRAJE BURA OKO NAVODNOG MIJEŠANJA RUSIJE U IZBORE U SAD

Republikanci: CIA griješi; Demokrate: Tilerson Putinov saučesnik; Mekejn: Putin je ubica

Demokratski senator Bob Menendez, uticajni član Komiteta za spoljne poslove, oštro je napao ideju da Tilerson treba da postane šef američke diplomatije nazvaši je "alarmantnom i apsurdnom"
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2016. 12:00h

Zvaničnici Republikanske partije su odbacili medijske izvještaje o tajnoj procjeni CIA po kojoj je Rusija nastojala da djeluje u korist Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, a demokrate traže istragu i tvrde da je Trampov izbor za novog šefa Stejt departmenta Reks Tilerson "saučesnik" Kremlja.

"Obavještajci nisu u pravu. To se nije desilo", rekao je za Si-En-En portparol Republikanskog nacionalnog komiteta Šon Spajser, prenosi AFP.

Spajser je tako prokomentarisao pisanje "Njujork tajmsa" o tome da su američke obavještajne agencije "duboko uvjerene" da su ruski hakeri upali u kompjuterske sisteme Republikanskog nacionalnog komiteta, kao i organizacija Demokratske partije, ali da su objavili samo podatke koje su ukrali od demokrata.

"En-bi-si njuz" je juče objavio da je iz Trampovog tranzicionog tima, u reagovanju na ove tvrdnje, poručeno da su "to isti ljudi koji su pričali da (ubijeni predsjednik Iraka) Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje".

"Izbori su odavno završeni... Sada je vrijeme da se krene dalje i da Ameriku ponovo učinimo velikom", stoji saopštenju koje aludira na slogan Trampove kampanje.

AFP navodi da je, uprkos tome, senator Čak Šumer, za kojeg se očekuje da će u januaru postati vođa demokratske manjine u Senatu, zatražio istragu u američkom Kongresu u vezi s ovim tvrdnjama.

"Izuzetno je važno da naša obaveštajna zajednica preda sve relevantne informacije kako bi Kongres mogao da sprovede potpunu istragu", rekao je Šumer.

AFP dodaje da se usred ove debate u američkim medijima pojavila informacija da je predsjednik i izvršni direktor naftnog giganta "Eksonmobila" Reks Tilerson, za kojeg ova agencija tvrdi da je biznismen povezan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Trampov vjerovatni izbor za funkciju državnog sekretara SAD.

Demokratski senator Bob Menendez, uticajni član Komiteta za spoljne poslove, oštro je napao ideju da Tilerson treba da postane šef američke diplomatije nazvaši je "alarmantnom i apsurdnom".

"Sa Reksom Tilersonom kao našim državnim sekretarom, Trampova administracija će garantovati Rusiji da (Rusija) ima vojnog saučesnika u predsjednikovom kabinetu koji vodi spoljnu politiku naše nacije", saopštio je Menendez.

I republikanski senator Džon Mekejn je juče za Si-en-en izjavio da ga Tilersonove veze sa Putinom vere "zabrinjavaju".

"Morao bih to da ispitam. Vladimir Putin je nasilnik, siledžija i ubica i bilo ko ga opiše na drugačiji način laže", rekao je Mekejn.

Galerija

Preporučujemo za Vas