SOHR: Palmira ponovo u rukama terorista Islamske države

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradom nakon što su izveli juriš na sjeverno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dijela Palmire, navodi francuska agencija AFP
58 pregleda 0 komentar(a)
Islamska država, Palmira, Foto: Reuters
Islamska država, Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2016. 13:16h

Teroristička grupa Islamska država (ID) ponovo je danas zauzela drevni sirijski grad Palmiru nakon što su se sirijske oružane snage povukle iz tog pustinjskog grada na istoku zemlje, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Uprkos vazdušnim udarima koji su u toku, ID je ponovo zauzela cijelu Palmiru nakon što se sirijska vojska povukla južno od grada", rekao je direktor Opservatorije sa sjedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Džihadisti su velikom brzinom ponovo preuzeli kontrolu nad drevnim gradom nakon što su izveli juriš na sjeverno predgrađe i osvojili čuvenu tvrđavu iznad zapadnog dijela Palmire, navodi francuska agencija.

Novinska agencija Amak, koja je povezana sa ID, takođe je izvijestila da je ID danas ponovo uspostavila "potpunu kontrolu" nad gradom nakon što je zauzela zamak, koji se nalazi na strateškom uzvišenju iznad grada.

U novi juriš džihadisti ID su krenuli ubrzo nakon što su se u zoru povukli iz Palmire poslije snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su protekle noći ušli u taj drevni grad odakle su protjerani prije devet mjeseci, saopštila je ranije danas SOHR.

SOHR je ranije danas saopštila da su se džihadisti ID povukli danas u zoru iz Palmire poslije snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad.

"Intenzivni ruski udari od prošle noći istjerali su ID iz Palmire, nekoliko sati nakon što su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom", rekao je ranije Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, sa sjedištem u Londonu, javio je ranije AFP.

U vazdušnim napadima ubijen je veliki broj džihadista u tom pustinjskom gradu u centralnoj Siriji, dodao je Abdel Rahman, ne precizirajući koliko ih je tačno ubijeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici ID ponovo ušli u Palmiru, odakle su protjerani prije devet mjeseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim dijelom tog grada osim južnog dijela.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska avijacija prošle noći izvela više od 60 napada na džihadiste Islamske države u Palmiri i tako ih spriječili da ga ponovo okupiraju.

Kako je navedeno, ruske vazdušne snage izvršile su 64 napada na položaje i konvoje trupa Islamske države, a sirijska vojska je uz njihovu pomoć uspjela da osujeti sve pokušaje terorističkih napada u Palmiri.

Džihadisti su koristili automobile-bombe i bombaše-samoubice, kao i blindirana vozila i tešku artiljeriju, a u napadima je ubijeno više od 300 džihadista i uništeno 11 tenkova i 31 vozilo, navelo je Ministarstvo.

Abdel Rahman je juče rekao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mjesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, podsjeća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je juče da vladini vojnici bježe iz Palmire i da je vojska kao institucija raspuštena, prenio je AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

Dramatični obrt u Palmiri uslijedio je nekoliko dana pošto je ID u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prijestonicu ID.

Bonus video: