Santos nije poveo pobunjenike FARCA-a u Oslo: Ne želim da pravim probleme

Santos je novinarima rekao da će pobunjenici, s kojima je nedavno postigao mirovni sporazum, "biti tu srcem i dušom", prenio je AP
0 komentar(a)
Huan Manuel Santos, Foto: Reuters
Huan Manuel Santos, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2016. 18:34h

Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos izjavio je danas da nije poveo pobunjenike Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) u Oslo, gdje će mu biti uručena Nobelova nagrada za mir, jer ne želi da "pravi probleme" norveškoj vladi.

Santos je novinarima rekao da će pobunjenici, s kojima je nedavno postigao mirovni sporazum, "biti tu srcem i dušom", prenio je AP.

On je rekao da će španski advokat, koji je bio glavni pregovarač za FARC, predstavljati pobunjenike sjutra na ceremoniji dodjele nagrade.

Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos i pobunjenici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije potpisali su 24. novembra u Bogoti mirovni sporazum o okončanju poluvjekovnog sukoba, nakon što je prethodni odbačen na referendumu.

U višedecenijskim sukobima u Kolumbiji poginulo je 260.000 ljudi, dok je 45.000 nestalo.

Samo je, međutim, Santos dobio Nobelovu nagradu za mir, a ne i FARC, koji mnoge zemlje, uključujući SAD, i dalje smatraju terorističkom grupom.

Bonus video: