Izglasan opoziv južokorejske predsjednice Park Geun-hje

Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razriješi Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsjedničkih ovlašćenja. Sud ima rok 180 dana da odluči
1 komentar(a)
Park Guen Hje, Foto: Beta/AP
Park Guen Hje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2016. 08:46h

Južnokorejski parlament izglasao je opoziv predsjednice Park Geun-hje, čime se suspenduju njena izvršna ovlašćenja zbog velikog korupcionaškog skandala.

Predlog za opoziv podržalo je 234 poslanika, a 56 je bilo protiv, od ukupno 300 parlamentu. Za opoziv predsjednice bila je potrebna dvotrećinska većina, a da bi se to postiglo bilo je potrebno da glasaju i neki članovi njene partije, što su oni očigledno učinili.

Ustavni sud zemlje sada treba formalno da razriješi Park Geun-hje ili da donese odluku o ponovnom uspostavljanju njenih predsjedničkih ovlašćenja. Sud ima rok 180 dana da odluči.

Park Geun-hje zadržava zvanje predsjednice ali su joj oduzeta izvršna ovlašćenja. Do odluke Ustavnog suda njene izvršne dužnosti preuzima premijer Hvang Kjo-an.

Predsjednik Skupštine Šung Se-Kjun objavio je da je odobren zahtjev za opoziv.

"Bilo da ste za ili protiv u ovoj teškoj situaciji svi poslanici kao i južnokorejski narod treba da se osjećaju tužno, sa teškim srcem. Nadam se da se ovakva tragedija neće ponoviti u našoj ustavnoj istoriji", rekao je on.

Ispred zgrade Parlamenta stotine demonstranata se okupilo i glasno tražilo odlazak predsjednice Park.

U Seulu više od mjesec dana traju protesti na kojima su građani tražili od predsjednice da podnese ostavku zbog optužbi da je omogućila svojoj savjetnici i prijateljici Čoi Su-sil da, iako nije imala zvaničnu funkciju, koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara fondacijama koje je kontrolisala.

Bonus video: