Povećan broj žrtava zemljotresa u Indoneziji

Katastrofalni zemljotresi česti su u Indoneziji, a jedan od najjačih, magnitude 9,1 stepen, dogodio se u decembru 2004. godine na Sumatri, gdje je izazvao razarajući cunami u kojem je stradalo više od 100.000 ljudi
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2016. 08:34h

Broj stradalih u zemljotresu koji je pogodio priobalje indonežanske provincije Aćeh povećan je na 102, saopštile su danas indonežanske vlasti.

Kako se navodi u saopštenju indonežanske Agencije za upravljanje nacionalnim katastrofama, najmanje 136 osoba teško je povrijeđeno, a više od 600 zadobilo je lakše povrede.

Agencija dodaje da će broj žrtava "vjerovatno biti još veći", iako se za sada samo jedna osoba vodi kao nestala, a spasilačke ekipe neprekidno tragaju za preživjelima.

Epicentar zemljotresa plitkog žarišta, magnitude 6,5 stepeni, bio je u oblasti Pidi Džaja u sjevernom dijelu Aćeha, u okolini grada Ruluta. Prvobitno je saopšteno da je centar potresa bio ispod mora, ali je odbačena opasnost od cunamija.

Zemljotres se dogodio u noći između utorka i srijede po lokalnom vremenu, a mnogi stanovnici su jutro poslije potresa dočekali na otvorenom, u džamijama i privremenim skloništima.

Agencija za upravljanje nacionalnim katastrofama navodi da je oko 8.000 ljudi ostalo bez domova, a vlada je uvela dvonedjeljno vanredno stanje u Aćehu.

Pomoć u potrazi za tijelima ispod ruševina i zbrinjavanju preživjelih pružile su četiri međunarodne humanitarne organizacije.

Katastrofalni zemljotresi česti su u Indoneziji, a jedan od najjačih, magnitude 9,1 stepen, dogodio se u decembru 2004. godine na Sumatri, gdje je izazvao razarajući cunami u kojem je stradalo više od 100.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: