Pobunjenici u Alepu traže petodnevno primirje

Rusija i Kina stavile su juče veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu i da je potrebno vrijeme za razgovore Vašingtona i Moskve
5 komentar(a)
Alep, napadi, Foto: Reuters
Alep, napadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2016. 11:24h

Sirijski pobunjenici u istočnom Alepu pod opsadom zatražili su hitno petodnevno primirje, pregovore o budućnosti tog sirijskog grada i evakuacije zdravstveno kritičnih slučajeva i civila, a zahtjeve su iznijeli u danas objavljenom humanitarnom planu.

Taj plan je poslat međunarodnim stranama koje tek treba da odgovore, rekao je Rojtersu predstavnik pobunjenika.

U dokumentu, pod nazivom "Humanitarna inicijativa", traži se od svih umješanih strana da razgovaraju o budućnosti Alepa čim bude poboljšana humanitarna situacija u dijelu podeljenog grada koji pod kontrolom drže pobunjenici.

Takođe, u dokumentu se poziva na evakuaciju oko 500 zdravstveno kritičnih slučajeva iz istočnog Alepa pod nadzorom UN.

Pobunjenici u dokumentu ističu da će podržati bilo kakvu regionalnu ili međunarodnu inicijativu kako bi se ublažile patnje naroda i ponavljaju spremnost da garantuju bezbjednost UN i humanitarnih organizacija koje žele da izvode humanitarne operacije, zaključuje britanska agencija.

Rusija i Kina stavile su juče veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu i da je potrebno vrijeme za razgovore Vašingtona i Moskve.

Dogovor SAD i Rusije da se sirijskim pobunjenicima omogući da bezbjedno napuste Alepo je još uvijek na stolu ali dvije zemlje ne planiraju uskoro razgovore o tome, saopštio je danas Kremlj.

Agencije u međuvremenu takođe prenose će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri danas sastati u Hamburgu gdje sjutra počinje dvodnevni sastanak Ministarskog savjeta OEBS-a.

Bonus video: