"PREKINUTI BORBE U PREOSTALIM "DŽEPOVIMA"

Galbrajt: Građanski rat u Siriji gotov, na potezu Rusi i SAD

Ističe se i da je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer pokušala da ukaže na ratne zločine, ali to nije i neće promijeniti situaciju na terenu
103 pregleda 8 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Ažurirano: 07.02.2019. 20:21h

Građanski rat u Siriji je završen, sada samo treba prekinuti borbe u preostalim “džepovima“, piše bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Kako navodi u tekstu za "Njujork tajms", koji prenosi B92, snage lojalne predsjedniku Bašaru el Asadu su uz pomoć Rusije, Irana, šiitskih milicija i Hezbolaha na korak od preuzimanja Alepa, nekada najvećeg grada u Siriji, a ostaje im i da napadnu ostatke pobunjeničkih grupacija, uglavnom oko sjevernog grada Idliba.

“Iako je Iran najveći saveznik Asada, njegov režim sada treba da dozvoli ruskim vazdušnim snagama da završe započeto i da pomognu u preuzimanju naseljenog zapada države. Asadov režim je prevagnuo kroz taktiku širenja brutalnosti, korišćenjem barel bombi, izgladnjivanjem, gađanjem bolnica, korišćenjem hemijskog oružja, ali je prevagnuo“, navodi se u tekstu.

Ističe se i da je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer pokušala da ukaže na ratne zločine, ali to nije i neće promijeniti situaciju na terenu.

“Postoji apsolutno kontraproduktivna ideja koju su favorizovale američke elite iz obje partije, uključujući i Bila Klintona, Madlen Olbrajt, Džordža Buša, da treba davati vojnu pomoć umerenoj sirijskoj opoziciji. Takva pomoć ne može da promjeni ishod rata, samo može da dovede do većeg broja mrtvih. Iako je ishod jasan, veoma je važno kako se rat završava", stoji u tekstu.

Galbrajt ocjenjuje da SAD imaju interes da rezultat bude povratak Sirijaca svojim kućama, totalni raspad Islamske države i drugih ekstremista, osiguravanje sirijskih Kurda...

"To se može učiniti samo uz punu kolaboraciju sa Rusima, koji su omogućili Asadu da pobjedi u ratu. Srećom, Rusi dijele većinu američkih ciljeva, čak i ako to Asadu ne odgovara“, dodaje on.

Prema navodima Galbrajta, SAD i Rusija moraju da počnu pregovore o onome što bi okončalo sukobe između režima i umjerene opozicije.

“Uslovi moraju da budu amnestija pobunjenika, prava izbjeglicama da se vrate i jednak pristup programima rekonstrukcije. To bi moglo da ukljući i obećanja za bazične političke slobode, međunarodni monitoring i uklanjanje sadašnje sirijske administracije, ne uključujući Asada, odgovorne za najteže zločine", navodi američki diplomata.

On ocjenjuje da "Rusi imaju dobar odnos sa sirijskom vladom, koja želi podršku Moskve u 'čišćenju'".

"Odnos Vašingtona i Damaska nije toliko dobar, tako da će morati da ubjede neislamističku opoziciju da pregovara o predaji, prije nego dođe do totalnog uništenja. Na kraju, SAD će morati da daju dugoročne garancije sirijskim Kurdima da ih Asad neće napasti“, ističe Galbrajt.

On u tekstu zaključuje da je izabrani predsjednik SAD Donald Tramp rekao da ima namjeru da radi sa Rusima i Asadom u pokušaju da se uništi Islamska država i da bi idealno bilo da Vašington kontaktira Moskvu i prije nego što novi predsjednik stupi na dužnost.