Keri poručio Izraelu: Izaberite između širenja jevrejskih naselja i rješenja sukoba s Palestincima

Obraćajući se Saban forumu u Vašingotnu on je izrazio zabrinutost za bezbjednost Izraela, ali kada je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu ocijenio je da se "stvari kreću u pogrešnom pravcu"
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2016. 08:20h

Državni sekretar SAD Džon Keri sinoć je oštro kritikovao Izrael, rekavši da mora da izabere između širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapdnoj obali i rješenja decenijskog sukoba dva naroda o stvaranju nezavisne Palestine uz jevrejsku državu.

Obraćajući se Saban forumu u Vašingotnu on je izrazio zabrinutost za bezbjednost Izraela, ali kada je riječ o izraelsko-palestinskom sukobu ocijenio je da se "stvari kreću u pogrešnom pravcu".

Keri smatra da izraelska vlada ne favorizuje takvo rješenje i da "ignoriše sva upozorenja (SAD) u odnosu na naselja", prenijeli su izraelski mediji.

"Nema statusa kvo, ovo je sve gore i gore", rekao je Keri na godišnjem skupu eksperata za odnose SAD i Izraela, prenio je Frans pres.

Suprotno izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu Keri koji je bezuspešno posredovao mirovnim pregovorima od jula 2013. do aprila 2014. godine rekao je da je mir sa Palestincima preduslov za mir između Izraela i arapskog svijeta.

Netanjahu koji se nešto ranije obratio istom forumu putem video linka sugerisao je da samo sporazum Izraela i arapskog svijeta može da dovede Palestince do pregovaračkog stola.

Keri čiji mandat ističe 20. januara, ocijenio je da nastavak izgradnje naselja sužava izglede za mir, iako ne smatra da su naselja uzrok sukoba.

Netanjahu je prethodno rekao da njegova podrška rješenju o dvije države ostaje ista nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, prenio je AP.

Izbor Trampa ohrabrio je izraelske čvrstorukaše da pozovu Netanjahua na ubrzanje izgradnje naselja, aneksiju dijela okupirane Zapadne obale, pa čak i napuštanje ideje o palestinskoj nezavisnosti.

Međutim, obraćajući se Saban Forumu u Institutu Brukings u Vašingtonu Netanjahu je rekao da se pozicija dvije države za dva naroda nije izmijenila, ali je dodao da Palestinci moraju da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, što oni odbacuju.

Međunarodna zajednica to rješenje uveliko podržava, a Tramp se još nije izjasnio o svojoj bliskoistočnoj politici.

Keri je upozorio da je "više od 50 ministara u aktuelnoj (izraelskoj) vladi javno izrazilo protivljenje palestinskoj državi i izjavilo da neće biti palestinske države". To su, kako je ocijenio, "duboko uznemirujuće izjave".

Netanjahu je takodje rekao da Izrael i dalje posvećen sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje, ocijenivši da je ta zemlja postala čak agresivnija nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma sa velikim silama.

On je dodao da namjerava da diskutuje o iranskom pitanju kada Tramp preuzme dužnost.

Bonus video: