Sirijska opozicija: 46 žrtava bombardovanja provincije Idlib

Opoziciona organizacija sa sjedištem u Londonu te napade pripisuje ruskim avionima, prenosi AFP
0 komentar(a)
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Raka, Sirija, Foto: Financial Times
Ažurirano: 04.12.2016. 15:41h

Najmanje 46 osobe poginule su u vazdušnim napadima u sirijskoj provinciji Idlib, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta opoziciona organizacija sa sjedištem u Londonu te napade pripisuje ruskim avionima, prenosi AFP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da je to broj žrtava napada na tri lokacije u provinciji Idlib, na sjeveroistoku Sirije, i da se uglavnom radi o civilima.

Sirijska vojska oslobodila još jedan kvart Alepa

Trupe sirijske vlade nastavljaju ofanzivu u istočnim djelovima Alepa, gdje su oslobodile još jednu gradsku četvrt, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Tokom dana, okrug Karimal al Kataradži, veličine oko tri kvadratna kilometra, oslobođen je od militanata. Sirijska vlada sada kontroliše 30 okruga istočnog Alepa, ili 52 odsto gradske oblasti koju su ranije držali militanti", navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je sirijska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Al Tal, u provinciji Damask, u kome je do rata živjelo više od 60.000 stanovnika.

Kako je navedeno, iz tog grada je u Idlib prešlo više od 500 militanata organizacije "Džabhat Fatah al Šam" (bivši Al Nusra front), kao i 1.500 članova njihovih porodica.

Militanti opozicije su iskoristili amnestiju koju je ponudio predsjednik Sirije, prekinuli borbe, i tokom pregovora saopštili da žele da zajedno sa porodicama odu u Idlib.

Oni su prije odlaska predali vladinim snagama sve teško naoružanje, kao i 200 jedinica lakog naoružanja i municije.

Posljednje nedjelje u različitim područjima Sirije amnestirano je više od 2.500 militanata, podsjetilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bonus video: