SUSRET AMERIČKOG I SOVJETSKOG AVIONA

Incident na nebu iz 1986: Moglo je doći do Trećeg svjetskog rata

"Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode", kazao je američki pilot
172 pregleda 12 komentar(a)
SAD, SSSR, Foto: Shutterstock
SAD, SSSR, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2016. 08:46h

Britanski istoričar Pol Krikmor je u knjizi "Lokhid blekbird, više od tajnih misija" detaljno opisuje susret američkog "SR-71 blekbird" špijunskog supersoničnog aviona i ruskog najjačeg presretača tog doba "MiG-31" koji se dogodio 6. oktobra 1986. godine, piše danas britanska štampa.

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding.

Istoričari ocjenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem - Treći svjetski rat, prenosi index.hr pisanje britanskog "Dejli mejla".

Pilot je kazao istoričaru da je "u daljini, možda na nekih 160 kilometara, vidio dugačak i blještav kondenzacioni trag" kako ide prema američkim avionima.

"Znao sam da je to ruski lovac, vjerovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov", rekao je pilot

On je pretpostavio da je sovjetski pilot poput njega "zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji".

"Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode", kazao je pilot.

Navodi se da "tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku vjerovatnoću da će raketa da ih pogodi".

"Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dolje. Mi smo ostali na ruti i zabilježili fotografije zbog kojih smo došli na mjesto događaja", naveo je ovaj pilot.