Hoće li Trampov 10-minutni telefonski razgovor otvoriti pukotinu u odnosima Kine i SAD?

"Ideja da SAD i novoizabrani predsjednik možda podržava agendu koja se zalaže za nezavisnost Tajvana, što će biti veoma, veoma zabrinjavajuća za Kinu i potencijalno će izazvati određene probleme u odmosima SAD i Kine", ocijenila je Boni Glejzer, koja je stručnjak za američko-kineske odnose
102 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Cai Ing-ven, Foto: Reuters
Donald Tramp, Cai Ing-ven, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2016. 16:35h

Poziv koji je trajao samo deset minuta, mogao bi da otvori pukotinu u odnosima Kine i SAD i prije nego što novoizbrani američki predsjednik Donald Tramp preuzme vlast, ocjenjuje danas američki televizijski kanal "Si-Bi-Es" (CBC).

Povodom jučerašnjeg telefonskog razgovora Trampa i predsjednice Tajvana Cai Ing-ven, američki televizijski kanal navodi da se radi o "velikom raskidu s američkom diplomatskom politikom".

"Mislim da novoizabrani predsjednik Tramp možda nije u potpunosti svjestan svih detalja istorije naših odnosa sa Tajvanom", rekao je toj televiziji Boni Glejzer, koja je stručnjak za američko-kineske odnose.

Glejzerova je precizirala da nezvanični odnosi Amerike sa Tajvanom postoje zbog "politike jedne Kine" iz 1972. godine, kada su SAD prihvatile da je ostrvo Tajvan dio teritorije Kine i nije suverena država.

"Ideja da SAD i novoizabrani predsjednik možda podržava agendu koja se zalaže za nezavisnost Tajvana, što će biti veoma, veoma zabrinjavajuća za Kinu i potencijalno će izazvati određene probleme u odmosima SAD i Kine", ocijenila je ona.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova uložilo je protest "relevantnim institucijama SAD" nakon telefonskog razgovora Trampa i Cai Ing-ven i pozvalo SAD da nastave da poštuju "politiku jedne Kine".

S Tajvanom, koje Kina smatra dijelom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena "politika jedne Kine".

"Princip jedne Kine je politički kamen-temeljac odnosa Kine i SAD", saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters.

Oni su pozvali "relevantne institucije SAD" da nastave da sprovode taj princip i pažljivo razmotre pitanje Tajvana kako bi izbjegli nepotrebne smetnje u odnosima dvije zemlje.

Predsjednica Tajvana Cai Ing-ven u petak je pozvala telefonom Trampa sa kojim je razgovarala o budućim odnosima Amerike i Tajvana, što je izazvalo reakcije kineskih zvaničnika i Bijele kuće.

U saopštenju iz kabineta predsjednice Tajvana navedeno je da se predsjednica raduje osnaživanju bilateralnih odnosa i bližoj saradnji, prenosi AFP.

"Predsjednica je takođe rekla Trampu da se nada da će SAD nastaviti da podržava napore Tajvana da više učestvuje u međunarodnim događajima u budućnosti. Njih dvoje su razgovarali i o osnaživanju nacionalne bezbjednosti kako bi se poboljšao život običnih ljudi", navedeno je.

U saopštenju Trampovog tima za tranziciju navedeno je da je predsjednica Tajvana pozvala Trampa i čestitala mu na pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD, prenosi AFP.

"Tokom razgovora, oni su ukazali na bliske ekonomske, političke i bezbjednosne veze između SAD i Tajvana. Tramp je takođe čestitao predsjednici na pobjedi na izborima ranije ove godine", navedeno je ju saopštenju.

Tramp je na Tviteru naveo da ga je predsjednica Tajvana pozvala da mu čestita na pobedi i zahvalio joj na tome.

Nakon reagovanja Bijele kuće koja je saopštila da nema promjene u politici i da SAD ostaje posvećena politici koja prepoznaje Peking kao vladu "jedne Kine", Tramp je na Tviteru naveo - "Interesantno je kako SAD prodaje Tajvanu vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, a ja ne treba da prihvatim poziv u kom mi se čestita na pobjedi".

Bonus video: