Gambija poslije dvije decenicje smjenila predsjednika Džamu

Džama je često bio tema medija zbog ekscentričnih poteza. Jednom je rekao da je izmislio biljni lijek za sidu koji djeluje samo četvrtkom. Jednom godišnje je pozivao nekoliko stotina žena u predsjedničku rezidenciju, gdje je lično davao drugi biljni lijek koji je napravio za neplodnost
65 pregleda 0 komentar(a)
gambija, Foto: Reuters
gambija, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2016. 12:51h

Gambijski lider Jahja Džame, koji je obećavao da će tom malom zapadnoafričkom državom vladati „milijardu godina“ pretrpio je juče šokantni poraz 22 godine pošto je na vlast došao pučem.

Glasanje protiv Džame je rijetka demonstracija prkosa protiv lidera koji je vladao dekretom i, prema tvrdnjama grupa za ljudska prava, rutinski gušio protivljenje slanjem u zatvor i mučenjem oponenata.

Slavlje je počelo na ulicama prijestonice Bandžul, inače uspavanog primorskog grada čije plaže su magnet za evropske turiste.

Gambijci su vikali: „Slobodni smo. Više nismo robovi,“ prenio je Rojters.

Međutim, dva sata nakon što je izborna komisija za pobjednika proglasila biznismena Adamu Baroua, sa 45,5 odsto naprema 36,7 za Džamu, nije bilo zvanične objave Džame ili njegovog tima o povlačenju ili prihvatanju rezultata.

Džama je ranije ove nedjelje rekao da su njegovo „predsjedništvo i vlast u rukama Alaha i samo mi ih Alah može oduzeti“, a jednom je kazao da će vladati „milijardu godina“.

„Ni u snu nisam vjerovala da bi mogao priznati poraz. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito,“ rekla je Ramzia Diab, članica opozicione koalicije koja je pobjegla u Senegal zbog prijetnji smrću.

Džama je često bio tema medija zbog ekscentričnih poteza. Jednom je rekao da je izmislio biljni lijek za sidu koji djeluje samo četvrtkom. Jednom godišnje je pozivao nekoliko stotina žena u predsjedničku rezidenciju, gdje je lično davao drugi biljni lijek koji je napravio za neplodnost.

Naložio je hapšenje stotina osoba osumnjičenih za vještičarenje i prijetio da će zaklati ili obezglaviti homoseksualce.

Džamine pristalice negiraju zloupotrebe, a on je često kritikovao zapadne sile za miješanje u afričke poslove.

Gambijci su u četvrtak glasali usljed potpunog prekida interneta i međunarodnih poziva, a državne granice su bile zatvorene. Posmatračima Evropske unije je bio zabranjen dolazak i stigao je samo mali tim Afričke unije.

Barou je, međutim, nekako uspio da ujedini i pokrene opoziciju prvi put od kada je Džama osvojio vlast u državi od 1,8 miliona stanovnika.

Obećao je da će oživjeti ekonomiju, jednu od najslabijih u regionu, zbog čega hiljade Gambijaca bježi u Evropu u potrazi za boljim životom.

Barou je obećao i da će stati na kraj kršenju ljudskih prava i dati ostavku nakon tri godine da bi unaprijedio demokratiju.