Matis ministar odbrane SAD?

Američki zakon zabranjuje da bivši vojni oficiri budu imenovani za ministra odbrane najmanje sedam godina poslije penzionisanja, a Matis se povukao iz aktivne službe prije tri godine. Da bi bio izabran, Kongres bi prvo morao da usvoji akt kojim bi se premostila ta prepreka
0 komentar(a)
Donald Tramp, Džejms Matis, Foto: Beta/AP
Donald Tramp, Džejms Matis, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.12.2016. 07:53h

Penzionisani general Džejms Matis biće novi američki ministar odbrane, najavio je novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp.

Tramp je na skupu u četvrtak uveče u Sinsinatiju najavio da će Matisa predložiti za novog šefa ministarstva odbrane.

Matis (66) se penzionisao 2013, a dotad je bio komandant Centralne komande oružanih snaga SAD.

Tramp je ranije na Tviteru opisao Matisa "istinskim generalnom generala", nazvavši ga njegovim nadimkom "Bijesni pas".

Američki zakon zabranjuje da bivši vojni oficiri budu imenovani za ministra odbrane najmanje sedam godina poslije penzionisanja, a Matis se povukao iz aktivne službe prije tri godine. Da bi bio izabran, Kongres bi prvo morao da usvoji akt kojim bi se premostila ta prepreka.

Matis bi bio drugi penzionisani general na čelu Pentagona, poslije Džordža Maršala 1950-1951. godine, za koga je napravljen jedini izuzetak od zakona koji zahtijeva određeni period između penzionisanja i imenovanja za ministra.

Izbor Matisa postavlja pitanja mogućeg većeg uticaja vojske na posao koji treba da osigura civilnu kontrolu oružanih snaga, navodi agencija AP i dodaje da postoji zabrinutost da li bi se nedavno penzionisani general više oslanjao na vojna rješenja međunarodnih problema nego na više diplomatski pristup.

Kao šef Centralne komande od 2010. do 2013, Matis je bio zadužen za ratove u Iraku i Avganistanu.

Bonus video: