LETJELICA ZA LETOVE DO DVA SATA

Preživjela stjuardesa: Avion nije bio namijenjen za tako duga putovanja

Akronim RJ u nazivu aviona (Lamia RJ100) znači Regional Jet. To je vrsta aviona koja se u 90-im godinama prošlog vijeka koristila za kraće regionalne letove u trajanju do dva sata
103 pregleda 5 komentar(a)
vion, Bolivian Airlines, Foto: Reuters
vion, Bolivian Airlines, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Nakon što se pojavila priča da avion nije bio adekvatno pripremljen za let iz Santa Cruza u Boliviji pa sve do Medelina u Kolumbiji stigla je i zvanična potvrda.

Preživjela stjuardesa Himena Suarez potvrdila je priču koja se pojavila u enkim medijima. Avion kojim su putovali fudbaleri brazilskog kluba Šapekoense nije bio namijenjen za tako dugačak put.

"Avion se samo ugasio te se velikom brzinom strmoglavio i udario u tlo. Avion nije namijenjen za tako duga putovanja", prenosi riječi Himene Suarez kolumbijski dnevnik list El Colombiana čija su pisanja prenijeli brojni svjetski medijia.

Njegova maksimalna kilometraža iznosi 2965 kilometara, a put koji prešao u trenutku pada iznosio je 2960 kilometara. Suarez je pretrpjela niz preloma i nekoliko udaraca u glavu, i hitno je prevezena u bolnicu, gdje se sada oporavlja, prenosi Dnevnik.hr.

Tehničar Ervin Tumiri, koji je uz nju jedini član posade koji je preživio pad, rekao je novinarima:

"Preživio sam jer sam slijedio bezbjednosne protokole. Mnogi su ustali sa svojih sjedišta i u panici vrištali, a ja sam se sklupčao u fetalni položaj i stavio kofer između nogu", prenosi LaVanguardia.

Akronim RJ u nazivu aviona (Lamia RJ100) koji je prevozio fudbalere i novinare znači Regional Jet. To je vrsta aviona koja se u 90-im godinama prošlog vijeka koristila za kraće regionalne letove u trajanju do dva sata.

"Dužina koju je avion trebao preći je bila rastegnuta do krajnjih granica, a uz to avion nije bio adekvatno pripremljen za let", rekla je stjuardesa. Pritom je mislila na manjak goriva, jer su se upravo zbog manjka istog pojavili problemi sa strujom, koji su rezultirali kompletnim gašenjem avionaa.

Kobni problem za avion bio je odgađanje slijetanja koje je dobio od kontrolnog tornja na aerodromu u Medelinu. Prednost slijetanja dobio je drugi avion s navodnim kvarom, dok je Lamia RJ100 morao nastaviti da kruži. 

U nesreći je stradala 71 osoba, dok je preživjelo šestoro putnika.