SAD: Bez ručnog brojanja glasova u Viskonsinu

Tramp smatra da je ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu "gubitak vremena"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2016. 07:45h

Sudija Viskonsina odbacila je zahtjev Džil Stajn, koja je bila kandidat Zelene stranke na predsjedničkim izborima u SAD, da se glasovi u toj američkoj državi ponovo prebrojavaju ručno.

Sudija Valeri Bejli-Rin je, odbacujući zahtjev Stajn, navela da neće biti potrebno angažovanje 72 službenika da bi se ponovo brojali glasovi.

"Poštujem zakon...uprkos ličnom mišljenju. Možda se ne slažem s tim, ali moram da poštujem zakon", rekla je Bejli-Rin, prenio je Rojters.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je prije dva dana da bi osvojio najviše glasova naroda na predsjedničkim izborima da nije bilo "više miliona nelegalnih glasača".

Tramp smatra da je ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu "gubitak vremena".

"Pored osvajanja većine glasova Elektorskog kolegijuma, osvojio sam najviše glasova naroda ukoliko ne računate milione ljudi koji su glasali nelegalno", naveo je Tramp na Tviteru.

Ponovno prebrojavanje glasova prijeti da oživi debatu o legitimnosti Trampove pobjede, koji je dobio većinu potrebnih glasova Elektorskog kolegijuma, dok je njegova rivalka na predsjedničkim izborima osvojila najviše glasova naroda, ocjenjuje AFP.

Rojters navodi da je vođstvo Klintonove prema glasanju naroda, prevazišlo dva miliona glasova, a očekuje se da će porasti na više od 2,5 miliona jer se prebrojavanje glasačkih listića nastavlja u gusto naseljenim američkim saveznim državama, kao što je Kalifornija.

Glasali su milioni birača i Tramp je pobjedio Klinton u sve tri države - sa oko 27.000 glasova više u Viskonsinu, 12.000 u Mičigenu i 68.000 u Pensilvaniji, dok je Džil Stajn dobila oko jedan posto glasova u sve te tri države.

Bonus video: