"JA SAM FIDEL"

Veliki skup na glavnom trgu u Havani u čast Kastra

Jedan za drugim, lideri Južne Amerike, Afrike i Karipskih zemalja, kao i evropski zvaničnici odali su počast Kastru
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2016. 08:25h

Ljevičarski političari latinske Amerike zavjetovali su se sinoć da će nastaviti Kastrovu revoluciju uzvikujući na skupu, održanom u čast pokojnog kubanskog predsjednika - "Ja sam Fidel", prenosi AFP.

Stotine hiljada ljudi okupilo se na Trgu Revolucije u Havani i na ogromnom šetalištu gdje je Kastro držao svoje legendarne i dugačke govore.

Na zgradi Nacionalne biblioteke bila je izložena i ogromna fotografija Kastra iz mladih dana u gerilskoj uniformi i puškom, a njegov brat Raul je sa tribine mahao gomili.

To je bio drugi dan odavanja počasti Kastru, prije nego što urna sa njegovim pepelom počne da se pronosi zemljom.

Jedan za drugim, lideri Južne Amerike, Afrike i Karipskih zemalja, kao i evropski zvaničnici odali su počast Kastru.

"Misija je ostvarena komandante Kastro. Danas podižemo zastave nezavisnosti u ime velike domovine, podižemo zastave dostojanstva i slobode", rekao je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji mentor Ugo Čavez je bio blizak Kastrov prijatelj.

Ekvadorski predsjednik Rafael Korea pohvalio je Kastrovu ideologiju i zakleo se okupljenima da će nastaviti da se bori za Kastrove ideje.

Predsednik Bolivije Evo Morales kazao je da Kastro nije mrtav, već da je živ više nego ikada prije.

Na kraju skupa, prisutnima se obreatio predsjednik Kube i Kastrov brat Raul koji se brojnim gostima zahvalio na solidarnosti i ljubavi koju su pokazali i završio čuvenim revolucionarnim rečima "Do pobjede, uvijek".

Ipak, nekoliko svjetskih lidera izbjegli su dolazak na ceremoniju, a među njima su bili lideri Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Španije i Kanade, čak i predstavnici prijateljskih zemalja - Rusije, Kine i Irana.

Nakon ceremonije, urna sa Kastrovim pepelom pronijeće se takozvanim "karavanom slobode" po cijeloj zemlji, tragom rute kojim se kretao gerilski pokret 1959. godine, kada je svrgnut režim diktatora Batiste.

Komemoracija će se završiti u nedjelju, kada će urna biti položena u gradu na istoku Santjago de Kuba, gde je počela kubanska revolucija i gdje je Kastro proglasio pobjedu.

Galerija