Sve više slonova se rađa bez kljova

Najupečatljiviji primjer je nacionalni park Ado u Južnoafričkoj Republici gdje 98 odsto ženki slonova nema kljove
125 pregleda 1 komentar(a)
slon, slonče, Foto: Shutterstock
slon, slonče, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2016. 17:04h

Sve je više slonova koji se na afričkom kontinentu rađaju bez kljova. Naučnici smatraju da je ova pojava dokaz protiv krivolovaca, koji decenijama love slonove mijenjajući njihove gene.

Oko 98 odsto slonova ženki u nekim djelovima Afrike nema kljove, dok je, s druge strane, trećina afričkih slonova u proteklih deset godina ubijena zbog velike potražnje za slonovačom u Aziji, najviše u Kini. Od 2007. do 2014. godine ubijeno je 144.000 afričkih slonova usljed čega je došlo do njihovog istrebljenja u nekim zemljama.

Novi problem je sve veći broj novorođenih jedinki slona bez kljova, prenosi Anadolija.

Džojs Pul, šefica dobrotvorne organizacije "Glasovi slonova" koja već 30 godina prati tu populaciju, tvrdi da postoji direktna veza između intenziteta krivolova i procenta slonova rođenih bez kljova. Prema njenim riječima, ženke bez kljova imaju velike šanse da proizvodu potomstvo - takođe bez kljova.

"Najupečatljiviji primjer je nacionalni park Ado u Južnoafričkoj Republici gdje 98 odsto ženki slonova nema kljove", rekla je Pul.

Naučnici su još 2008. godine otkrili da se mladunci odraslih slonova bez kljova rađaju bez ili sa kljovama koje su manje veličine nego što bi trebalo da budu. Pul zaključuje da će dalji lov na slonove promijeniti njihove gene tako da će u godinama koje slijede slon bez kljova biti česta pojava. Ona to naziva "obogaljivanjem" životinja.

Slonovača se širom svijeta, zbog svoje rijetkosti, smatra "simbolom društvenog statusa". Iako je trgovina slonovačom zabranjena, na crnom tržištu, najviše azijskom, cijena slonovih kljova dostiže basnoslovne sume novca.

Bonus video: